stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Novice

Članarina Rdečega križa je namenjena pomoči krajanom

Piše: R.K.

Čas objave:
02.02.2024 12:38

Območno združenje RK Novo mesto deluje v osmih občinah in združuje delo prostovoljcev v 35 krajevnih organizacijah. Prostovoljci v krajevnih organizacijah Rdečega križa vsako leto od januarja do marca pobirajo članarina. Članarina RK je pet eur na člana, trudijo se, da obiščejo vse krajane, oni pa se odločijo ali članarino plačajo. Letos bodo vsi, ki bodo plačali članarino prejeli tudi bralna znamenja, ki so bila izbrana na natečaju Mladi za boljši svet. Prispevali so jih vrtičkarji, osnovnošolci in srednješolci. Na hrbtni strani obeležujemo 25-letnico Sklada za pomoč ljudem v stiski.

S sredstvi, ki se zberejo, skušajo pomagati čim več sokrajanom, ki njihovo pomoč potrebujejo. Prispevajo za najnujnejše položnice socialno šibkim družinam, kjer dohodki ne presegajo 300 eur na družinskega člana. Z zbranimi sredstvi pomagajo tudi otrokom iz socialno šibkih družin. Pozanimajo se v osnovni šoli ali imajo otroke, ki ne morejo plačati šole v naravi, letovanja na morju…

Vsako leto organizirajo srečanje starejših krajanov za vse starejše od 72 let, glavni namen srečanja je druženje starejših. Takrat plačajo stroške skromne pogostitve.

Ob novem letu obiščejo vse starejše od 80 let in jih skromno obdarijo. Ponudijo jim pomoč in posebej so pozorni na tiste, ki živijo sami. Obiščejo tudi starejše krajane v domovih starejših in jih obdarijo.

Poleg tega organizirajo zdravstveno preventivno dejavnost, predavanja in preventivne meritve krvnega tlaka, holesterola in sladkorja v krvi. Vse delo opravijo prostovoljke brezplačno, treba pa je pokriti material.

Vsako leto, vso zbrano članarino porabimo strogo namensko, zato apelirajo na vse, ki še niso nikoli prispevali, da plačajo članarino, ali se jim pridružijo kot prostovoljci in se prepričajo o humanitarnem poslanstvu krajevnih organizacij RK.

Pobiranje članarine je vsako leto prva naloga naših prostovoljcev in največkrat tudi najbolj neprijetna. Vse dejavnosti, ki jih izvajajo prostovoljci po krajevnih organizacijah opravijo z veliko požrtvovalnosti,  darujejo veliko prostega časa za pomoč starejšim, otrokom, socialno šibkim družinam.