Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

sveca Ekipa24.si

Groza! Tragična nesreča mladega Slovenca! Komaj ...

Novice Ljubljana

ČvekiFON v letu dni povezal več kot 1600 starejših

Piše: STA

Čas objave:
11.04.2021 07:50

Brezplačni klepetalnik ČvekiFON, namenjen klepetu starejših s starejšimi, je v letu dni klepetal več kot 4900 ur in vzpostavil več kot 125.000 klicev, v mrežo pa povezal več kot 1600 starejših.

Simbioza in Humanitarček sta aprila lani odprla brezplačni klepetalnik ČvekiFON, ki je namenjen povezovanju starejših in spletanju socialnih vezi med njimi. Med terenskim delom so namreč zaznali, da je osamljenost starejših eden najbolj perečih problemov med epidemijo.


Kot je ocenila predsednica Društva Humanitarček in pobudnica projekta Nina Kozorog, se je ČvekiFON izkazal kot zelo pomemben projekt v času epidemije in tudi ob sproščanju ukrepov. Uporabnikom namreč nudi spletanje prijateljstev, ne samo svetovalne pogovore, izkušnje so pozitivne, je dodala.

Starejši so ČvekiFON vzeli za svoje socialno omrežje. V svojih odzivih sporočajo, da jim tovrstni pogovori krajšajo in polepšajo vsakdan. Še posebej so ga veseli tisti, ki nimajo nikogar, s katerim bi se doma lahko pogovarjali, zato so "čvekarji" njihovi edini prijatelji. Telefon deluje vsak dan med 8. in 20. uro. Starejši lahko za klepet pokličejo na telefonsko številko 080 38 07.

ČvekiFON
ČvekiFON
Humanitarček

ČvekiFON deluje avtomatizirano, saj sam naključno izbira med prijavljenimi starejšimi v bazi. Če nekdo nima časa za pogovor, izbere drugega. Ob tem še opozarjajo, naj starejši, ko zaslišijo glasbo, vztrajajo na liniji, saj mora ČvekiFON poiskati sogovornika. Delovanje pa je varno, saj sta številka klicatelja in klicočega skriti.

V bazo se lahko prijavijo vsi, ki pokličejo na brezplačno številko. Prijava je preprosta, iz baze pa se je mogoče kadarkoli izbrisati.

Vzpostavitev in delovanje brezplačne številke je omogočilo podjetje A1, sodelujejo pa tudi drugi operaterji. Projekt je podprlo tudi ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.