Nova predsednica republike Nataša Pirc Musar Svet24.si

Tudi Nataša Pirc Musar podpira Pahorja

Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Kaj je razlog za Olgine ...

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Novice

Dan kruha, vina in salam predčasno zaključen

Piše: R.K.

Čas objave:
26.06.2023 10:10

Minuli petek je v starem mestnem jedru Brežic potekal otvoritveni dogodek pestrega poletnega dogajanja Dan kruha, vina in salam, ki je zaradi močnejših padavin trajal le pol ure.

Vabljeni nastopajoči, skupina Firbci, Folklorna skupina KUD Oton Župančič Artiče in Folklorna skupina Duplo Pišece, so kljub slabim pogojem prikazali del svojih točk in skušali razveseliti obiskovalce. Na dvajsetih stojnicah so svojo ponudbo predstavljali TD Pišece, TD Sromlje, TD Globoko, TD Artiče, TD Kapele, TD Dobova, OTZ Brežice, KS Zakot Trnje Bukošek, TD Bizeljsko, VD Pišece, DV Dolina - Jesenice, VD Sromlje, VD Bizeljsko, VD Cerklje ob Krki, VD Gadova Peč, Mesarija Krošelj, Kmetija Benkoč, Riba in pol, Ana Krajnčič, Društvo lovske kulinarike Gadova peč in Društvo kmetic Brežice. Društva in ponudniki so zaradi dežja utrpeli največjo škodo, saj pripravljene hrane in pijače niso mogli zamenjati za vrednostni bon. 

Na izbor najboljših kruhov prispelo kar 42 vzorcev. Letošnje leto je komisija v sestavi Slavke Preskar, Mire Budič in Romana Matjašiča ocenjevala kruhe v dveh kategorijah: praznični kruh in kruhi posebnih vrst. Ocenjevali so zunanji videz in obliko, videz in lastnosti ter vonj in okus skorje in sredice. Štetje točk je pokazalo, da je najboljši kruh v kategoriji praznični kruh spekla Zinka Deržanič, v kategoriji kruhi posebnih vrst pa Mojca Florjanič. Potekala je tudi razstava kruhov, kasnejšo degustacijo pa je preprečilo vreme.

Ocenjevali so tudi najboljše Županovo vino. Na dogodku sta bili prisotni tudi 6. vinska kraljica Bizeljskega: Karin Dobravc Škof in 24. cvičkova princesa Nika Martinčič, ki sta nameravali pomagati županu Ivanu Molanu pri podelitvi listin vsem vinogradnikom in vinogradniškim društvom, ki so svoja vina oddali na tradicionalnem, že 11. zapovrstjo, izboru za Županovo vino Občine Brežice, a je tudi to odnesel dež.

Najboljše Županovo vino, cviček PTP, je pridelala družina Bizjak iz Društva vinogradnikov Dolina – Jesenice z oceno 16,33. Najboljše Županovo vino, beli bizeljčan PTP, je pridelal Vlado Plevnik z oceno 17,40 iz  Vinogradniškega društva Pišece. Izbrano županovo vino rumeni muškat je pripadlo Vinski kleti Martine in Janka Matjašiča iz Vinogradniškega društva Sromlje z oceno 18,20.

Dogodek bodo nadaljevali in ga slovesno zaključili na podelitvi vseh priznanj in plaket,  14.7.2023, na otvoritvi Mestne promenade.