IMG-20240429-WA0004 Svet24.si

Foto: Za 30-letnega gornika na območju Šipkovega...

kresovanje, križe 2023 Svet24.si

Bo vreme zdržalo do kresovanja?

1683742182-dsc7277-01-1683742078866 Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

Celje Krznar Ekipa24.si

Kapo dol! Te besede Damirja Krznarja odmevajo! ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

Celje Krznar Ekipa24.si

Kapo dol! Te besede Damirja Krznarja odmevajo! ...

Novice

Dan Zemlje na Glavnem trgu

Piše: R.K./STA

Čas objave:
21.04.2023 08:43

Svetovni dan Zemlje, ki ga vsako leto obeležujemo 22. aprila, letos poteka pod sloganom Vlagajmo v naš planet. S tem v ospredje postavlja aktivno delovanje, ki ga pri dolgoročni skrbi za prihodnost planeta predstavlja posvečanje časa in virov reševanju okoljskih problematik. Po številnih mestih v državi se bo zvrstila pestra paleta dogodkov, tudi v Novem mestu, kjer novomeška Komunala na Glavnem trgu pripravlja 16. prireditev ob dnevu Zemlje.

Osnovnošolci že celih dvajset let aktivno sodelujejo s Komunalo Novo mesto in izvajajo različne dejavnosti. Mladi so tisti, ki so na področju ekologije zelo aktivni, zavedajo se svojega okolja in izvajajo številne dejavnosti. Delček vseh teh celoletnih dejavnosti, je danes predstavljen na posameznih stojnicah.

Celotna prireditev nosi naslov Mladi in okolje. Poudarek tako dajejo lokalni samooskrbi, zdravi prehrani. Poleg tega opozarja na to, da moramo biti pozorni, da je odpadne hrane čim manj, oziroma višek hrane znova uporabimo, jo recikliramo v novih jedeh. Stremeti moramo k temu, da smo čim manj potrošniško naravnana družba, ko pa pride do odpadka, pa se zavedamo da recikliramo ter zaključnega pravilnega ločevanja in s tem omogočimo tudi krožno gospodarstvo.

Vse stojnice na Glavnem trgu prekipevajo od pozitivnega pristopa do okolja. S točkami na odru pa otroci naredijo piko na i. Da je prireditev tako barvita, pa vsako leto pripomorejo številni, tudi že tradicionalni, podobno misleči soustvarjalci.