volilni-kongres, Matjaž Han Svet24.si

Hanu zaenkrat ni uspelo ustaviti padanja podpore ...

kresovanje, križe 2023 Svet24.si

Bo vreme zdržalo do kresovanja?

1683742182-dsc7277-01-1683742078866 Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

Novice

Danes je Dan za spremembe

Piše: R.K.

Čas objave:
15.04.2023 12:49

Danes po vsej Sloveniji, tudi v naši regiji, poteka vseslovenska prostovoljska akcija Dan za spremembe, ki je nastala z namenom spodbujanja državljanov k aktivnemu odzivu na potrebe svoje skupnosti in ustvarjanju priložnosti, da se čisto vsak lahko preizkusi v vlogi prostovoljke ali prostovoljca.

V organizaciji Slovenske filantropije bo akcija že štirinajsto leto zapored povezala številne akterje po celi Sloveniji, tokrat še posebej z namenom prostovoljskega prispevka k dobremu počutju in za širše dobro.

Vsako leto zastavijo novo temo, v okviru katere aktiviramo celo Slovenijo. Letos je to tema Za(čutimo) dobro. Organiziranih bo 316 prostovoljskih aktivnosti, katerih rdeča nit bo spodbujanje dobrega počutja.

Direktor Slovenske filantropije Franci Zlatar je pred dnevom skupnostih akcij sporočil: »Ob slovenskem letu duševnega zdravja kot koordinatorji Slovenske mreže prostovoljskih organizacij izpostavljamo pogosto spregledan pozitiven vpliv prostovoljstva na duševno zdravje. Prostovoljstvo kot varovalni dejavnik prispeva k smislu in zadovoljstvu v življenju, zmanjšanju občutkov osamljenosti in bolj vključujoči skupnosti. Prostovoljci s svojim delovanjem predstavljajo podporno neformalno mrežo, ki v našem prostoru pomembno prispeva k osveščenosti o duševnem zdravju in destigmatizaciji ter predstavlja tudi način, kako se posameznik s težavami v duševnem zdravju lahko vrne v svojo skupnost. Posebej dragoceno je tudi, da skupnost prostovoljcev omogoča družbeno okolje, ki duševno zdravje razume kot problem skupnosti in izprašuje vzroke duševnih stisk, kot so različne neenakosti v duševnem zdravju (ranljive skupine, kot so begunci in priseljenci, nedostojne plače, slabši dostop do strokovne pomoči …). Verjamem, da bodo številne akcije, ki bodo letos s prostovoljskim prispevkom potekale 15. aprila, pokazale na to, kako se lahko vsi dobro počutimo v svoji skupnosti, kako lahko povečamo socialno vključenost in tudi s prostovoljstvom varujemo in krepimo duševno zdravje vseh. Pridružite se!«

Aktivnosti bodo potekale v več kot 112 krajih. Med organizatorji so društva, vrtci, šole, krajevne skupnosti, občine, javni zavodi in posamezniki. Po vsej državi bo aktivnih več kot 540 organizacij in več kot 19.000 prostovoljcev. Dogajanje v jugovzhodni Sloveniji lahko preverite na tej povezavi.