franci kek Lady

Petru Vilfanu je dal banano

steven-tyler Svet24.si

Sodnik zavrnil tožbo proti Stevenu Tylerju

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

Novice

Lekarna Bršljin, demenci prijazna točka

Piše: Oglasno sporočilo

Čas objave:
26.02.2024 13:08

Javni zavod Dolenjske lekarne bo odprl svojo prvo demenci prijazno točko v lekarni Bršljin. Tako se bo pridružil mreži Demenci prijaznih točk v Sloveniji. Zato smo v studio povabili vodjo lekarne Bršljin Aleksandra Gruevskega.

Kaj je demenca?

Demenca je kronična napredujoča bolezen možganov, ki jo povzročajo spremembe na možganskih celicah. Kaže se z motnjami spomina, mišljenja, orientacije, prepoznavanja, razumevanja, govorjenja, izražanja in presoje. Število obolelih z demenco pa iz leta v leto žal narašča.

Z leti skoraj vsi postajajo bolj pozabljivi, ali to mogoče pomeni, da imajo vse starejše osebe demenco?

Seveda ne, demenca nikakor ni del normalnega staranja, vendar možnost, da zbolimo, s starostjo narašča. Vzrok za nastanek demence še ni odkrit. Največji dejavnik tveganja je starost, čeprav narašča tudi število bolnikov, ki za demenco zbolijo že pred 65 letom. Zadnji podatki kažejo, da ima v starosti nad 65 let demenco že vsak peti človek, v starosti nad 80 let pa že vsak tretji.

Kako lahko prepoznamo osebo z demenco? Kateri so najbolj pogosti znaki in simptomi demence?

Najprej je potrebno poudariti, da vsako pozabljanje še ni demenca. Pri demenci je prizadet predvsem kratkoročni spomin, kar pomeni, da oseba pozablja dogodke, ki so se zgodili nedavno. Dobro se pa spominja dogodkov, ki so se zgodili v preteklosti. Najpogostejši znaki demence so: postopna izguba spomina, težave pri govoru, iskanje pravih besed, osebnostne in vedenjske spremembe, težave pri vsakodnevnih opravilih, ponavljanje enih in istih vprašanj. Osebe z demenco so pogosto tudi manj motivirane, postanejo pasivne, spijo več kot običajno, ne vedo, kaj bi počele in izgubijo zanimanje za stvari, ki so jih prej rade počele.

Zakaj ste se v Dolenjskih lekarnah odločili, da boste odprli demenci prijazno točko v lekarni Bršljin?

Predvsem, ker je lekarna zelo dostopna točka in ker smo prepričani, da lahko pomagamo tako osebam z demenco kot njihovim svojcem. Mislim, da je ravno ta naša dostopnost zadnje čase vedno bolj cenjena s strani uporabnikov, ker smo farmacevti v lekarnah eni izmed prvih zdravstvenih delavcev, na katere se lahko brez naročanja obrnete ob različnih zdravstvenih težavah, težavah z razumevanjem terapije ali pa nenazadnje tudi za nasvet in pogovor.

Kakšno pomoč lahko ponudijo farmacevti osebam z demenco in njihovim svojcem v demenci prijazni točki?

Ko pride do postavitve diagnoze demence in do uvedbe novih zdravil, se pacienti seveda srečujejo z novimi težavami in vprašanji. Farmacevt jim pri tem lahko pomaga na različne načine. Farmacevt osebi z demenco lahko zelo pomaga na ta način, da ji recimo pripravi osebno kartico zdravil in poda nasvete, ki pomagajo izboljšati pacientovo sodelovanje pri terapiji. Farmacevt lahko prepozna in tudi opozori na morebitne težave, ki jih lahko povzročijo neželeni učinki zdravil in nenazadnje lahko daje tudi predloge za izboljšanje kakovosti življenja, kot so tako imenovanimi nefarmakološki ukrepi oz. vse tisto, kar je dobro narediti, pa ni zdravilo.

Kaj boste za konec sporočili vsem svojcem, ki v družini imajo osebo z demenco?

Najpomembnejše je, da se demence v družini ne sramujete in je ne skrivate. Skušajte čim prej sprejeti situacijo takšno kot je in seveda ne obupati. Če boste potrebovali pomoč, nasvet in podporo, ste lepo vabljeni v našo lekarno Bršljin in seveda tudi v ostale demenci prijazne točke. V Dolenjskih lekarnah si želimo z odprtjem demenci prijazne točke aktivno prispevati predvsem k demenci prijazni družbi in s tem seveda h kakovostnejšemu življenju oseb z demenco in njihovim
svojcem.

Celotni pogovor lahko poslušate v pripetih zvočnih datotekah.

Pogovor o demenci, 1. del


Pogovor o demenci, 2. del


Pogovor o demenci, 3. del