cg_zdravstveni_domovi Svet24.si

Prihodki v zdravstvu so se v petih letih povečali...

beli-pav Svet24.si

Foto: Beli pav ponosno razprl svoj rep

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

marjetka in rudi Njena.si

Poroka na prvi pogled: Rudi in Marjetka, ko ju ...

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

Novice Novo mesto

Denarna podpora pri rabi obnovljivih virov tudi v MO NM

Piše: Radio Krka/STA

Čas objave:
26.05.2016 13:57

Za gospodinjstva v Novem mestu, ki velja za območje s prekomerno onesnaženim zrakom, je pri rabi obnovljivih energetskih virov tudi letos na voljo denarna podpora republiškega Eko sklada. Na območju Mestne občine Novo mesto se je zanjo lani odločilo 205 prosilcev, skupaj pa so lani odobrene subvencije dosegle nekaj manj kot 670.000 evrov.

Novomeški župan Gregor Macedoni je na današnji novinarski konferenci povedal, da glede na stopnjo onesnaženosti zraka in po republiškem odloku o njegovi kakovosti novomeškemu območju pripadajo subvencije do polovice upravičenih stroškov, medtem ko za manj onesnažena območja v državi velja 20-odstotna denarna podpora pri naložbah gospodinjstev in podjetij na področju učinkovite rabe obnovljivih virov energije.

Kot je še dodal, je šla dobro polovica lani odobrenih novomeških subvencij za prenovo in izolacijo hišnih pročelij ter stavbnega pohištva.


Sicer pa je svetovalec novomeške energetsko-svetovalne pisarne Dušan Knafelc navedel, da je za omenjeno podporo in posojila prosilcem v Eko skladu letos na voljo 15,8 milijona evrov.

Ti lahko zaprosijo za podporo pri vgradnji sprejemnikov sončne energije, kotlov za centralno ogrevanje na lesno biomaso, toplotnih črpalk za ogrevanje stavb in sanitarne vode, pri delni prenovi stanovanjski stavb, prezračevanju z rekuperacijo oz. racionalno rabe energije, gradnji in nakupu nizkoenergijskih in pasivnih hiš ter pri celoviti prenovi stanovanjskih stavb, je še povedal Knafelc.

Brez opisa