stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

drama prenova-pl Reporter.si

Namesto države bo služil zasebnik: 2,55 milijona...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Novice Kočevje

Destinacija Kočevsko - zelena destinacija

Piše: Radio Krka

Čas objave:
08.06.2016 07:58

Destinacija Kočevsko, skupaj s Kostelom in Osilnico se je pridružila 12 destinacijam, ki sodelujejo na drugem nacionalnem pozivu Slovenske turistične organizacije za pospeševanje in presojo trajnostnega poslovanja v turizmu, imenovan Zelena shema slovenskega turizma - Slovenia Green. Po shemi je do danes ocenjenih že deset slovenskih destinacij.

Zelena shema slovenskega turizma (ZSST) je celovito zasnovan sistem za pospeševanje razvoja trajnostnega turizma v Sloveniji na vseh treh stebrih trajnostnega razvoja: okoljskem, družbenem in ekonomskem, namenjen tako destinacijam kot tudi posameznim turističnim ponudnikom. V destinaciji so se na Kočevskem odzvali na javni poziv Slovenske turistične organizacije za pridobitev znaka Slovenia Green Destination in že začeli prve korake.

Sistem ZSST temelji na globalnem standardu za presojo trajnostnega poslovanja turističnih destinacij Green Destinations Standard in naboru kazalnikov orodja ETIS, vse pa nadgrajuje še nacionalni zeleni značaj. Gre za kompleksen sistem, sestavljen iz več korakov in orodij. Takoj po vstopu v shemo so v destinaciji že določili koordinatorko Olivero Mirkovič z Javnega zavoda za turizem in kulturo Kočevje, ki bo odgovorna za izvedbo celotnega postopka. Ta bo zaključen najpozneje do konca letošnjega leta.

V nadaljevanju pristojne zdaj čaka več korakov - od pridobivanja podpore v lokalnem okolju prek zbiranja in analize podatkov do priprave akcijskih načrtov ukrepov. Prek celovitega postopka bodo pridobili natančen vpogled v trajnost omenjene destinacije in mednarodno primerljivo oceno, pa tudi nabor ukrepov za izboljšave v prihodnosti. Poleg tega se bodo s pridobitvijo znaka Slovenia Green Destination na slovenskem, evropskem in globalnem trgu pozicionirali kot okolju in družbi prijazna destinacija.


Zelena (okoljsko in družbeno odgovorna) destinacija ni nekaj, kar je projekt, naloga oziroma odgovornost zgolj turistične organizacije. Je nekaj, kar je rezultat skupnih prizadevanj – vseh deležnikov v destinaciji, tako v javnem, nevladnem kot zasebnem sektorju – in to ne samo v turizmu, temveč na vseh področjih delovanja. Nenazadnje pa so v tem procesu ključni tudi vsi, ki v destinaciji živijo. Izrednega pomena je namreč, da je destinacija najprej prijetna in prijazna za vse, ki tu delajo in živijo. S tem bo takšna tudi za ljudi, ki obiščejo zeleno destinacijo.

Med člani zelene ekipe na kočevskem je več kot 20 sodelujočih – poleg vseh treh občin, številni javni zavodi in podjetja, društva, posamezniki, turistični ponudniki.