franci kek Lady

Petru Vilfanu je dal banano

steven-tyler Svet24.si

Sodnik zavrnil tožbo proti Stevenu Tylerju

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

Novice Novo mesto

DeSUS z nekaj predlogi za lepše Novo mesto

Piše: Radio Krka

Čas objave:
14.10.2016 09:53

Novomeški mestni odbor stranke DeSUS je na nedavni seji ocenil, da je delo župana zadovoljivo, v prihodnje pa je potrebno dati več poudarka tudi starejši populaciji. Stranka predlaga tudi enourno brezplačno parkiranje v mestnem jedru in brezplačno uporabo mestnega potniškega prometa za upokojence in študente.

Mestni odbor DeSUSa Novo mesto je na svoji nedavni seji ocenil, da je bilo delo koalicije župana v prvi polovici mandata zadovoljivo. Svetnika iz vrst stranke sta aktivno prispevala svoj delež h kakovostnemu delu občinskega sveta in tako naj bi delovala tudi v prihodnje. Njun doprinos je pomemben tudi z rezultati prizadevanj ministrov iz vrst DeSUS-a, pri katerih se zavzemata za realizacijo za MO Novo mesto pomembnih projektov iz sredstev državnega proračuna.

V drugi polovici mandata je po mnenju novomeškega DeSUSa potrebno dati več poudarka tudi naslednjim področjem:

- glede na veliko število starejših (okrog 10.000 je starih nad 60 let, nad 70 let okrog 6000), od katerih jih je okrog 6000 vključenih v Društva upokojencev, ki opravljajo izjemno pomembno družbeno delo na področju sociale, športa, kulture, literature, rokodelskih del, svetovanja v » pravnih stiskah «, na humanitarnem področju in drugih področjih, ki lajšajo delo najbolj ranljivi skupini občanov, pri DeSUSu ocenjujejo, da je namesto dosedanjih 18.000,00 eur letno za tovrstno dejavnost v prihodnjem letu potrebno nameniti najmanj 25.000, v letu 2018 pa 30.000 eur.

- v občini je potrebno prihodnje leto uvesti tudi referat za starejše (po vzoru referata za mlade in Rome). DeSUS predlaga, da bi to lahko bila tudi zgolj informacijska pisarna

- županu MO Novo mesto predlagajo, da imenuje svet za starejše in invalide, ki bo skrbel, da najkasneje do sredine prihodnjega leta občinski svet sprejme strategijo za starejše in invalide in na podlagi te operativne ukrepe za realizacijo strategije. Ukrepi se morajo časovno opredeliti in za njihovo realizacijo predvideti tudi finančna sredstva.

- MO DeSUSa meni, da je politično vodenje občine skupna naloga in odgovornost vseh članov koalicije in tudi opozicije. V tem smislu je potrebno v svete zavodov, nadzorne svete in druge organe imenovati usposobljene strokovnjake iz vseh strank glede na volilni rezultat posameznih strank tako iz vrst koalicije kot tudi opozicije

- ohraniti je potrebno javno zdravstvo, zaščito pitne vode pred privatizacijo, ki grozi iz prizadevanj Evropske unije. DeSUS predlaga, da se MO Novo mesto pridruži štirim slovenskim in številnim evropskih občinam in mestom, ki so simbolično razglasile "območje brez tajnih sporazumov", tipa TTIP in CETE.

- prihodnje leto je potrebno v občini pripraviti vsaj eno gospodarsko podjetniško cono do te mere, da bo občina lahko v primeru interesa ustreznega investitorja zagotovila vse pogoje iz svoje pristojnosti, da bi investitor lahko začel z deli najkasneje v roku pol leta. V praksi to pomeni, da občina ne sme biti razlog, da bi investitor odšel v drugo občino zaradi pogojev komunalne opremljenosti, ugodnosti pri plačilu občinskih dajatev v začetku obratovanja – zamik obveznosti plačil, ugodnosti glede na število zaposlenih in podobno.

- upokojencem kot najbolj ranljivi skupini naših soobčanov naj bi bila omogočena brezplačna uporaba avtobusov. Ta prijazen odnos v bistvu ne bi pomenil skoraj nikakršne obremenitve občine. Izvedbo brezplačnega prevoza predlagajo tudi za študente.

- županu DeSUS predlaga vnovično proučitev, da bi se v mestnem jedru po vzoru nekaterih drugih slovenskih mest v cilju večjega obiska trgovin, uvedlo brezplačno parkiranje v trajanju ene ure

- prihodnje leto je potrebno pripraviti oz. obuditi že začete projekte za izgradnjo varovanih stanovanj, ki ji ima večina slovenskih mestnih občin in za kar naj bi obstajal tudi interes soinvestiranja Republiškega stanovanjskega sklada

- glede na prejeta številna vprašanj in opozorila v povezavi s Cerodom, da bi se projekt Cerod zaradi slabega začetka projekta, ki ga ni mogoče očitati sedanjemu županu, lahko spremenil v » novomeško smetarsko tajkunsko zgodbo«, je potrebno pripraviti celovito informacijo za občinski svet in tudi za javnost. Že slabe odločitve v preteklosti so nevarne za ceno storitev odlaganja odpadkov za naše občane. Zato je treba nove odločitve – tako DeSUS - sprejemati s še večjo previdnostjo in odgovornostjo. Za ljudi, ki so pripeljali ta projekt v tako stanje, pa je potrebno ugotavljati odškodninsko odgovornost, saj danes ni več časov, ko bi morali občani plačevati njihove napake.

- Novomeški DeSUS tudi predlaga, da se naj zaradi izjemne nevarnosti za pešce in kolesarje pri uporabi Levičnikove ceste, v najhitrejšem možnem času ob tej cesti zgradi pločnik, kolesarska steza in javna razsvetljava

- večjo pozornost je potrebno nameniti tudi urejenosti mesta – od zelenih površin, do sprehajalnih poti, javnih stopnišč, ureditve zapuščenih stavb in ob njih zaraščenega grmovja, razpadajočih garaž v Krajevnih skupnostih Majde Šilc, Kandija Grm in Bršljin.