Nova predsednica republike Nataša Pirc Musar Svet24.si

Tudi Nataša Pirc Musar podpira Pahorja

Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Novice

Dežela kozolcev uspešno

Piše: R.K.

Čas objave:
09.03.2022 12:13

Svet zavoda Dežela kozolcev je danes soglasno sprejel Letno poročilo Zavoda dežela kozolcev za ohranjanje naravne in kulturne dediščine za poslovno leto 2021.

Dežela kozolcev kot prvi muzej s kozolci na prostem na svetu, skrbi za varovanje dediščine kozolcev ter hrani, zbira, proučuje in interpretira gradivo in elemente dediščine povezane s kozolci, njihovo izdelavo ter življenjem z njimi.

Deželo kozolcev sestavljajo Muzej na prostem s prenesenimi kozolci, ki so bili obnovljeni v skladu s konservatorskimi načeli, Center za ohranjanje kulturne dediščine za raziskovalno, strokovno in izobraževalno dejavnost na področju dediščine stavbarstva, zlasti kozolcev in z njimi povezanimi oblikami nesnovne dediščine ter Mreža »in situ« ohranjenih lesenih stavb in naprav iz Mirnske doline.

Vizija dežele kozolcev je povezati vsestransko vrednost dediščine kozolcev s sodobnimi oblikami turizma in gospodarstva. Stremimo k mednarodni prepoznavnosti Dežele kozolcev, ki bo povečala število tujih obiskovalcev in ozavestila pomembnost kozolcev za Slovence in Slovenijo.
OBISK
V letu 2021 je Deželo kozolcev obiskalo 8.224 evidentiranih obiskovalcev. Obisk se je glede na predhodno leto močno povečal, kar je predvsem posledica organiziranih dogodkov v Deželi kozolcev ter povečanju obiska skupin (predvsem v jesenskih mesecih). Največ obiskovalcev je bilo v Deželi kozolcev od junija do oktobra 2021. V septembru in oktobru si je kozolce ogledalo več skupin, predvsem šolske. Organizirano se je za obisk odločilo 47 skupin oz. 1.527 oseb, v Deželi kozolcev pa so organizirali ali soorganizirali pa 26 dogodkov, ki jih je skupaj obiskalo 2.959 oseb.

Od 1. januarja v njihovih prostorih deluje tudi pogodbena pošta, ki se je med občani lepo prijela.

Zavod Dežela kozolcev se v letu 2021 ni samostojno prijavila na razpise, se pa določeni razpisi, katerih prijavitelj je Občina Šentrupert, dotikajo tudi muzeja:

OBNOVA LUKATOVEGA TOPLARJA: Z investicijo so rekonstruirali v neurju porušenega repa - podaljška s tremi okni pri Lukatovem toplarju. Izdelava stebrov je ročna z uporabo tradicionalnih tesarskih orodij. Na novo so izdelane late iz smreke in sicer 17 lat na okno. Zamenjala se je slamnata streha na toplarju in repu kozolca.

DEŽELA KOZOLCEV – DEŽELA ŠESTEGA ČUTA: V sklopu projekta bo vzpostavljena nova tematska pot – VRABČEK ČIVI ODKRIVA DEŽELO KOZOLCEV – učno pot, kjer bodo obiskovalci skozi vprašanja iz zgodb zbranih v knjigi Vrabček Čivi v Deželi kozolcev spoznavali šege in navade povezane s kozolci, tesarje in tesarske mojstre, zgodbe kozolcev, ki so bili prestavljeni v muzej. Organiziran je bil nov dogodek ŠENTRUPERTSKI SLAVČKI POJEJO – večer ljudskega petja v urbanem središču Šentruperta. Nabavilo se bo tudi 20 avdiovodičev, okoli Dežele kozolcev pa je že nameščen nov lesen plot.

UREDITEV LETNEGA GLEDALIŠČA: Z investicijo je Občina Šentrupert asfaltirala parkirišče oz. območje za dogodke, kupila letni oder, kupila premični prostor za shranjevane odra, kupila sistem za prodajo vstopnic, kupila avtomat za prodajo izdelkov za kmečko in rokodelsko tržnico, namestila dve pametni klopi, namestila klopi in koše za obiskovalce v muzeju Dežela kozolcev, kupila stojalo za kolesa, izdelala dve info stojali in namestila napisno tablo pred muzejem.

Decembra se je muzej včlanil v KUDUS, Združenje kulturnih domov in ustanov Slovenije. Namen Združenja KUDUS je povezati vse zainteresirane prave osebe, ki izvajajo kulturne programe v javnem interesu, s ciljem medsebojnega sodelovanja, uveljavljanja in zaščite njihovih interesov ter izmenjave dobrih praks.

V letu 2021 so pridobili tri certifikate, in sicer: SAFE TRAVELS, COME – IN! in LGBTQ+ PRIJAZNO.

Leta 2021 so leta 2021 izvedli še naslednje aktivnosti: Na novo je popeskanih 1 km sprehajalnih poti, obrezano je bilo drevje in grmovnice, na novo je bila izvedena zasaditev nekaterih grmovnic, postavljena je nova ograja in nadstrešek na vhodu v Deželo kozolcev, mizarstvo Štefan Vavtar je Deželi kozolcev doniralo lesena korita za ograjo pred vhodom, Interenergo je doniral nove sekance za pod kozolce, obnovljen in postavljen Steklasov križ ter postavljena je bila knjigobežnica ob vhodu v Info točko.

V letu 2021 je imel Zavod Dežela kozolcev 81.217 EUR prihodkov. Odhodkov je bilo 72.385 EUR.
Zavod Dežela kozolcev je v letu 2021 ustvaril 8.832 ERUR presežka prihodkov nad odhodki.