stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Novice

Dijakinja v DSO Trebnje nad varovanko, posnetek dala na splet

Piše: STA

Čas objave:
05.09.2023 21:09

Na ministrstvu za solidarno prihodnost so bili danes obveščeni o primeru fizičnega nasilja dijakinje nad starejšo stanovalko socialnovarstvenega zavoda, kjer je dijakinja opravljala študentsko delo. Minister Simon Maljevac je najostreje obsodil vsakršno nasilje, zavod pa je po njegovih besedah že ukrepal ter dejanje prijavil pristojnim organom.

Po poročanju medijev je do fizičnega nasilja prišlo v enem od domov starejših občanov na Dolenjskem, v DSO Trebnje. Dijakinja je med opravljanjem počitniškega dela fizično obračunala s starejšo stanovalko, jo vlekla za nos in lase, pred stanovalcem v invalidskem vozičku pa posmehljivo plesala. Svoje početje je snemala in objavljala na družbenih omrežjih.

Po prejemu anonimnega sporočila o posnetku nasilja, pa so v domu starejših občanov to sporočilo posredovali policiji, še poročajo mediji.

Minister za solidarno prihodnost Maljevac je v današnji izjavi za medije tako vsakršno nasilje označil za nedopustno in ga najostreje obsodil. Kot je dejal, so z vodstvom zavoda nemudoma stopili v stik in ga pozvali, naj žrtvi nasilja takoj ponudi vso potrebno socialno, zdravstveno in psihološko zaščito in pomoč, proti nasilni osebi pa sproži ustrezne postopke pri pristojnih organih.

Po njegovih besedah so v zavodu ministrstvu pojasnili, da so ob omenjenem dogodku že ukrepali ter dogajanje že prijavili pristojnim organom. "Zagotavljamo, da bomo sprožili vse ustrezne postopke in ukrepali v skladu z zakonom o delovnih razmerjih. Delodajalec bo nemudoma ukrepal, da bo preprečil škodljivo ravnanje. Varovali bomo vse temeljne pravice človekovega dostojanstva ter zagotovili enake človekove pravice in temeljne svoboščine," so v odgovoru ministrstvu navedli v zavodu. Maljevac je prepričan, da bo zavod izvedel tudi interni nadzor, ostali organi pa bodo ravnali skladno s svojimi pooblastili.

O tem, ali bodo v luči omenjenega dogodka sledili tudi ukrepi na sistemski ravni, pa je minister spomnil, da gredo vsi zaposleni v socialnovarstvenih zavodih skozi izobraževanja, povezana tudi z delom s starejšimi. "Trendi in raziskave kažejo, da je nasilje nad starejšimi nek fenomen, ki mu bomo morali kot družba posvetiti več pozornosti. Tudi na podlagi današnjega dogodka pa bomo socialno zbornico pozvali, da oblikuje posebno izobraževanje glede nasilja, da bodo zaposleni dobili še dodatna znanja," je še poudaril Maljevac.