pirc musar bql Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu ...

asfinag Svet24.si

Z avtoceste rešili izgubljeno mamo raco in devet ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

Barron pred nekaj meseci .. Odkrito.si

Barron Trump - Za to je zaslužna slovenska kri!

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

Novice

Dobri odnosi so rezultat dialoga

Piše: R.K.

Čas objave:
05.04.2023 11:50

V Krki do vseh, s katerimi sobivajo, čutijo veliko odgovornost. Zavedajo se, da so kakovostni odnosi s predstavniki družbenega okolja, še posebno z najbližjimi sosedi, eden od temeljnih elementov trajnostnega delovanja. Ključ za sožitje in uresničevanje skupnih načel trajnostnega razvoja pa je nenehen dialog, zato so včeraj vnovič organizirali tradicionalno srečanje s krajani, ki živijo v neposredni bližini podjetja Krka. Na njem so jim predstavili aktualne dejavnosti, investicijske in poslovne načrte ter dosežke na področju trajnosti.

Gradnja zaupanja s skupnostjo presega razvoj in raziskave ter proizvodnjo zdravil, s katerimi se danes zdravi več kot 50 milijonov bolnikov po svetu. V Krki svoje poslanstvo razumejo kot skrb za zdravje ljudi in vseh drugih živih bitij. Obenem se zavedamjo, da s svojo dejavnostjo vplivamo na življenje lokalne skupnosti in kakovost življenja nasploh.

V želji, da bi naravno okolje ohranili zdravo in varno, smo vse od ustanovitve predani odgovornemu poslovanju in dobrim praksam. Zato z mislijo na sedanje in prihodnje rodove skrbno načrtujemo razvoj in proizvodnjo izdelkov ter vse procese, s katerimi vplivamo na okolje. V skladu s tem nenehno iščejo inovativne rešitve in posebno skrb posvečamo temu, da naša dejavnost na okolje vpliva v najmanjši možni meri.

Možne vplive stalno spremljajo, nadzorujejo, proučujejo in zmanjšujejo. To je vodilo Krke pri raziskovalnem delu, izboljševanju proizvodnih procesov, izobraževanju zaposlenih, vlaganju v tehnologije za zmanjševanje vplivov na okolje in zaposlene ter pri skrbi za prijetno delovno okolje.

Trajnostna strategija in politika za ohranjanje zdravega okolja

Z okoljskim certifikatom ISO 14001 so se v Krki zavezali k nenehnemu zmanjševanju vseh svojih vplivov na okolje, zato skrb za okolje vključujemo v vse dejavnosti in v celoten življenjski cikel izdelka – od razvoja in proizvodnje do končne uporabe. Skladnost z okoljevarstveno zakonodajo in okoljevarstvenimi dovoljenji preverjamo z rednimi monitoringi vplivov na okolje in uporabo najboljših razpoložljivih tehnologij. V letu 2022 sprejeti Trajnostna strategija skupine Krka in Trajnostna politika skupine Krka (ESG-politika) sta trajnostni razvoj še celoviteje vključili v naše poslovanje.

Učinkovitost Krkine okoljske politike dokazujejo dolgoletne meritve vplivov na okolje, izboljševanje kakovosti reke Krke in pozitiven odziv okoliških prebivalcev. Z odgovorno okoljsko naravnanostjo zagotavljamo ohranjanje ekoloških, biotskih in krajinskih naravnih vrednot.

V zadnjih petih letih so v Krki za varovanje okolja namenili več kot 48 milijonov evrov, od tega v letu 2022 kar 12 milijonov evrov. Neposredni stroški so bili lani 7,7 milijona evrov ter so vključevali stroške odvajanja in čiščenja odpadnih vod, ravnanja z odpadki, čiščenja odpadnega zraka, obvladovanja hrupa, monitoringov in okoljskih dajatev ter druge neposredne stroške, povezane z varstvom okolja. V okoljevarstvene programe so v Krki vložili 4,3 milijona evrov, kar bo prispevalo k nadaljnjemu zmanjševanju vplivov na okolje.

S srečanji gradimo dobre sosedske odnose

Srečanje s krajani, na katerem je Krka predstavila svoje dejavnosti in načrte, še posebno tiste, ki so tesno povezani z varovanjem okolja, omogoča odprt dialog in izmenjavo mnenj. Pridobljene informacije o pogledih krajanov upoštevajo pri načrtovanju okoljskih ciljev in programov. Srečanje organizirajo vsako drugo leto, zaradi pandemije koronavirusne bolezni pa je bilo zadnje v letu 2019. Tradicijo srečevanj bodo ohranili tudi v prihodnje, saj so neprecenljiva priložnost za dobre sosedske odnose.

Tudi sicer vodstvo Krke in predstavniki krajevne skupnosti redno sodelujejo. Krajani so vključeni v pripravo prostorskih ureditvenih načrtov, njihove morebitne predloge in pobude pa obravnavamo sproti. V Krki za varnost in zdravje okoliških prebivalcev in zaposlenih skrbijo tudi z vlaganji v varstvo pred požarom. Posebno pozornost namenjamo učinkovitemu delovanju sistemov aktivne požarne zaščite, ukrepanju ob izrednih dogodkih in usposobljenosti zaposlenih. Nevarne snovi skladiščimo v ustreznih sodobno opremljenih in varovanih objektih, ki ob izrednih dogodkih zagotavljajo visoko stopnjo varnosti.

Vlaganj v varstvo naravnega okolja in podpore za razvoj družbenega okolja v Krki ne obravnavajo kot strošek. Razumejo jih kot dolgoročno naložbo, ki omogoča ohranitev ali celo izboljšanje kakovosti življenjskega prostora, in za to si bodo prizadevali tudi v prihodnje.