stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Novice

Dodatna sredstva za ublažitev povišanja cen vrtca

Piše: R.K.

Čas objave:
23.03.2023 11:42

Občinski svet Občine Trebnje je imel na včerajšnji 4. redni seji na dnevnem redu 20 točk. Razprava je bila zelo živahna predvsem pri predlagani spremembi cene programov v javnih vrtcih v občini.

V trebanjski občini delujeta dva javna vrtca – Mavrica v Trebnjem in Sončnica v Velikem Gabru. Trebanjski vrtec trenutno v 39 oddelkih obiskuje skoraj 700 otrok, vrtec v Velikem Gabru pa 78 otrok v štirih oddelkih. S 1. decembrom lani so se cene programov že dvignile, vendar starši tega niso občutili, saj je občinski svet v prejšnjem mandatu sklenil, da razliko med staro in novo ceno, ki bi sicer bremenila starše, v celoti pokrije občinski proračun. Novi občinski svet je imel včeraj na mizi nov predlog spremembe cene programov v javnih vrtcih. »Izračun cen je pokazal dvig cen programov za 10–15 odstotkov, predvsem na račun dviga stroškov dela, delno pa tudi zaradi dviga materialnih stroškov. Da se tudi letos ublaži povečanje cen na plačilo staršev, je občinski svet sprejel sklep, da se za obdobje od prvega aprila do 30. junija 50 odstotkov razlike med staro in višjo novo ceno pri plačilu staršev pokrije iz proračuna, za kar smo včeraj zagotovili tudi dodatna sredstva v proračunu,« je pojasnila županja Občine Trebnje Mateja Povhe. 

Občina Trebnje sicer v letošnjem letu za zakonsko določeno plačilo razlike do polne cene programov vrtca (povprečno straši plačujejo tretjino cene programa) zagotavlja 2,7 milijona evrov, dodatno pa namesto staršev za plačevanje razlike med ceno programa in zneskom za plačilo, kot olajšavo v letu 2023 namenja še 130 tisočakov.

Ostali sklepi:

Občinski svet je včeraj potrdil tudi prvi rebalans proračuna, v katerem je poleg načrtovanih prihodkov v višini 17,9 milijona evrov za pokrivanje 22,2 milijona evrov načrtovanih izdatkov na voljo še 3,3 milijona evrov ostanka sredstev na računu ob koncu minulega leta. Občina z rebalansom predvideva 0,9 milijona evrov zadolževanja, kar je 1,5 milijona manj od novembra lani sprejetega proračuna, saj spreminjajo dinamiko izvedbe projekta razširitve športne dvorane – letos bodo pridobili dokumentacijo in zemljišča, izgradnjo pa začeli prihodnje leto.

V Trebnjem pa že letos uvajajo tudi participativni proračun - po včerajšnji potrditvi na občinskem svetu bodo pripravili javni poziv za zbiranje predlogov občanov, za kar je namenjenih 50 tisoč evrov. Med predlaganimi projekti bodo občani z glasovanjem izbrali tiste, ki jih bo občina umestila v naslednji letošnji rebalans in nato tudi izvedla.

Poleg tega je občinski svet pooblastil županjo za potrditev investicijske dokumentacije za ureditev II. faze Parka likovnih samorastnikov in razširitev obrtne cone Trebnje, podal je soglasje k redni delovni uspešnosti ravnateljice Glasbene šole Trebnje in vodstvu Dolenjskih lekarn; potrdil je, da bo občina letos preko javnega razpisa sofinancirala nakup preparatov za razkroj gnojevke po sprejemu novega pravilnika o ohranjanju in spodbujanju razvoja kmetijstva, gozdarstva in podeželja v Občini Trebnje, potrdil zaključni račun za minulo leto ter se seznanil z delom Policijske postaje Trebnje in Skupne občinske uprave občin Dolenjske na območju občine Trebnje v minulem letu.

Mateja Povhe o dodatnih sredstvih za ublažitev višjih cen vrtca