volilni-kongres, Matjaž Han Svet24.si

Hanu zaenkrat ni uspelo ustaviti padanja podpore ...

kresovanje, križe 2023 Svet24.si

Bo vreme zdržalo do kresovanja?

1683742182-dsc7277-01-1683742078866 Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

Novice Novo mesto

Dolenjski center za ravnanje z odpadki naj bi le dobil predelovalni obrat

Piše: Radio Krka/STA

Čas objave:
30.03.2016 12:26

Javno podjetje Center za ravnanje z odpadki Dolenjske - Cerod in deset dolenjskih ter belokranjskih občin družbenic namerava po neuspeli naložbi in projektu Cerod II na deponiji Leskovec pod Gorjanci zgraditi obrat za mehansko in biološko obdelavo komunalnih odpadkov. Šest milijonov evrov vredno naložbo naj bi pokrili družbeniki in s posojilom.

Vršilec dolžnosti direktorja Ceroda Albin Kregar je za STA povedal, da so se občine družbenice dogovorile za obrat z letno zmogljivostjo obdelave 25.000 ton odpadkov, s čimer bi omenjene zmogljivosti zadoščale za najmanj 50 let. Zasnova projekta pa omogoča postopno financiranje in prilagajanje potrebam, je dodal.

Po načrtih naj bi z gradnjo začeli sredi poletja in do prihodnje pomladi zgradili vse potrebne osnovne zmogljivosti za obdelavo komunalnih odpadkov v ocenjeni vrednosti šest milijonov evrov brez davka. Nadgradnjo tehnološke opreme za dodatno povečanje učinkovitosti v vrednosti približno 1,8 milijona evrov brez davka pa najkasneje do pomladi 2018.

Podjetje Cerod bo s posojilom in drugimi viri zagotovilo financiranje tehnološke opreme, ki predstavlja približno polovico naložbene vrednosti, občine družbenice, brez Občine Šentjernej, pa gradnjo in preostale stroške, je še navedel Kregar.


Po podatkih družbe Cerod naj bi bila cena za obdelavo in odlaganje odpadkov po izgradnji omenjenega obrata za približno 90.000 občanov Dolenjske in Bele krajine nižja od zdajšnje in hkrati nižja od cen drugje v državi. Uporaba sodobnih tehnologij pa bo prispevala tudi k manjšim okoljskim obremenitvam.

Župani dolenjskih, belokranjskih in posavskih občin, vključenih v projekt regijskega Centra za ravnanje z odpadki Dolenjske - Cerod, so se sicer maja lani odločili za dokončno ustavitev dobrih 32 milijonov evrov vrednega drugega dela projekta Cerod II.

Zaradi previsokih tveganj so se morali nato odločiti za manjšo izvedbo. Posavske občine pa so decembra lani in kasneje še šentjernejska občina od projekta odstopile.