zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

tina gaber robert golob krizarjenje ickoti Reporter.si

Golob ni imel časa razmišljati o naši ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

Vedran Mlikota Njena.si

Botri: Ste videli, kaj se je zgodilo z Vinkom ...

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Novice Šentjernej

Dolenjski župani kličejo k dialogu

Piše: Radio Krka

Čas objave:
09.11.2016 14:30

V uredništvo smo prejeli apel županov dolenjskih občin, s katerim želijo opozoriti na okoliščine in problematiko, ki je nam še preveč poznana, medtem ko se v drugih konci Slovenije Dolenjci soočamo z nerazumevanjem in očitki.

V luči današnjega vladnega obiska jugovzhodne regije so se zato odločili nastopiti skupno in javno pozvati k naslavljanju problematike, za katero sleherni prebivalec regije - Rom ali Nerom - želi, da bi se uredila.

"Župani dolenjskih, belokranjskih in posavskih občin, ki se soočamo z izzivom urejanja razmer v katerih živi romska manjšina pri nas, smo ob incidentu, v katerem je bil poškodovan škocjanski kolega Jože Kapler, upravičeno zaskrbljeni glede nadaljnjega poteka sodelovanja z romsko skupnostjo. Želimo si, da le-ta poteka spoštljivo in strpno s strani vseh vpletenih. Pri svojem delu ne razlikujemo med občani, za razvoj svojih občin pa si prizadevamo v okviru pristojnosti ter navkljub številnim oviram tako okolja kot okoliščin, na katere pogosto nimamo veliko vpliva.

Pri konkretni tematiki prejmemo izjemno malo oziroma skoraj nič pomoči s strani države, ki je prva odgovorna za izvajanje ukrepov za vključevanje manjšinske skupnosti v najrazličnejše procese vsakdanjega življenja v Republiki Sloveniji.

Zato pozivamo predstavnike romske skupnosti, da tudi sami prično z aktivnostmi, ki bodo pripomogle k lažjemu vključevanju pripadnikov romske manjšine v vsakdanje procese na spoštljiv in odgovoren način, saj bomo le tako lahko oboji zaupali, da si želimo napredka do skupnega cilja – dviga kakovosti življenja za vse občane naših občin", je v apelu zapisal župan Šentjerneja, Radko Luzar s sopodpisanimi župani občin:

Mestna Občina Novo mesto - župan Gregor Macedoni,

Občina Škocjan - župan Jože Kapler,
Občina Krško - župan Miran Stanko,
Občina Črnomelj - županja Mojca Čemas Stjepanovič,
Občina Metlika - župan Darko Zevnik,
Občina Semič - županja Polona Kambič,
Občina Mirna Peč - župan Andrej Kastelic,
Občina Trebnje - župan Alojzij Kastelic.