državna meja Svet24.si

Italija bi prekinila schengenski sporazum s ...

jesenice alge Svet24.si

Madež na Savi Dolinki je naraven pojav

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

kidd doncic Ekipa24.si

Kakšno je najnovejše zdravstveno stanje Luke ...

Barron pred nekaj meseci .. Odkrito.si

Barron Trump - Za to je zaslužna slovenska kri!

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

Novice Novo mesto

Dolenjsko Martinovanje

Piše: Radio Krka

Čas objave:
07.11.2016 15:12

Trgatev je počasi za nami in prihaja čas, ko se bo mošt spremenil v razigrano mlado vino. Domače regijsko martinovanje bo tudi v Novem mestu, kjer se bodo na dan sv. Martina na Glavnem trgu srečala novomeška vinogradniška društva, lokalni vinarji in ponudniki domačih specialitet ter pester spremljevalni program.

Martinovanje je ob kozarcu odličnega cvička, modre frankinje ali drugih vrhunskih dolenjskih vin, v kombinaciji z martinovo kulinariko, praznik za številne Dolenjce in za vse obiskovalce, ki želijo spoznati pristno dolenjsko gostoljubje.

Osrednje Dolenjsko martinovanje bo v petek od 17. ure dalje na Glavnem trgu v Novem mestu. V primeru slabega vremena bo prireditev pod šotorom.

Degustacija mladih dolenjskih vin in martinova kulinarika
Na Dolenjskem martinovanju bodo sodelovala novomeška vinogradniška društva ter društva in vinarji širšega dolenjskega območja. Mlada dolenjska vina bodo kuharski mojstri osmislili tudi s tradicionalnimi martinovimi jedmi, kjer ne bo manjkalo mlincev, rdečega zelja in pečene goske.

Glasbeni in kulturni program

Z martinovanjem bodo v poznih popoldanskih urah pričeli najmlajši z ustvarjalno delavnico na temo vinogradništva. Sledila bo Mestna godba Novo mesto, ki bo s slavnostnim mimohodom uradno otvorila osrednji praznik dolenjskih vin. V nadaljevanju bo sledil blagoslov mošta, nastop harmonikarjev, za veselo vzdušje v prestolnici pa bodo skrbeli člani ansambla Pogum in drugi nastopajoči. Celoten program bo povezoval Robert Erjavec.

Izbor županovega vina
Izbor Županovega vina 2016/2017 bo potekal vzporedno z Dolenjskim martinovanjem. Vse do 10. novembra se bodo zbirali vzorci mladih vin, ki jih bo strokovna komisija na martinov dan tudi ocenjevala in okrog 21. ure zvečer bo že znan pridelovalec Županovega vina 2016/2017. Vino bo postalo zvesti spremljevalec mednarodnih sprejemov in drugih protokolarnih dogodkov Mestne občine Novo mesto.

Akademija cvičkovega turizma
Na dan Dolenjskega martinovanja se bo ob 14. uri pričela 3. Akademija cvičkovega turizma z naslovom Izzivi trajnostnega vinogradništva na Dolenjskem, kar pripravlja Zveza društev vinogradnikov Dolenjske v sodelovanju z Grmom Novo mesto - Centrom biotehnike in turizma ter ob podpori občine Trebnje, Društva vinarjev Trebnje in Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije, OE Novo mesto. Akademija se bo odvijala na Grmu Novo mesto in sodi v sklop prireditve 44. Tedna cvička. O izzivih trajnostnega vinogradništva na Dolenjskem bodo spregovorili državna sekretarka na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter posamezniki iz strokovnih področij in akademskega prostora, prisoten bo tudi cvičkov dvor, vinski vitezi, vinski svetovalci, župani cvičkovih občin, razvojne institucije, zavodi, podjetja, organizacije in ostali deležniki iz vinogradniškega, turističnega in podjetniškega prostora.