Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

mbappe Ekipa24.si

"Tako hitro kot teče Mbappe, sem jaz tekel v ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Kaj je razlog za Olgine ...

doncic Ekipa24.si

Dallas slavi! Luka Dončić in druščina ...

Novice Novo mesto

Dolenjsko martinovanje: na 1700. obletnico rojstva sv. Martina z novo tradicijo

Piše: Radio Krka

Čas objave:
14.11.2016 16:27

Središče dolenjske prestolnice je gostilo regijsko martinovanje in posebna pohvala velja poleg vinarjem in partnerjem festivala tudi množici obiskovalcev, ki jih vreme ni zadržalo doma. Vinogradniška društva, vinarji, ponudniki domačih specialitet, izbor Županovo vino ter pester program so bogatili letošnje Dolenjsko martinovanje, ki mu prestolnica želi nadeti tradicionalnost. Županovo vino je postal cviček Janeza Colnarja.

Martinovanje ob kozarcu odličnega mladega vina v kombinaciji z martinovo kulinariko je praznik, ki je bil v dolenjski prestolnici težko pričakovan. Organizacijo Dolenjskega  martinovanje je v partnerstvu z MONM ter novomeškimi vinogradniškimi društvi izpeljal zavod Bajka. Zaradi napovedanih obilnih padavin je prireditev potekla na toplem v prijetnem vzdušju kompleksa Situla na Glavni trgu. V pestrem programu so nastopili Harmonikarski orkester Toma Primca, sledil je blagoslov mladega vina, ki ga je opravil glavni vikar Božidar
Metelko, nagovor državne sekretarke Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano mag. Tanje Strniša, pozdrav predsednika Zveze društev vinogradnikov Dolenjske g. Matjaž Jakše,  recitacija Pavčkove Hvalnice cvičku, ki jo je čustveno zrecitirala prva cvičkova princesa Lea Marija Colarič Jakše, zbrane je pozdravila tudi aktualna cvičkova princesa Anja Mrhar. Sledili so poskočni ritmi Mestne godbe Novo mesto, ki so naslednji dan organizirali tudi Martinov koncert, za ples in zabavo pa so poskrbeli člani ansambla Pogum. Nit prireditve je držal
Robert Erjavec. Prireditev se je zavlekla globoko v noč.

V sklopu Dolenjskega martinovanja je potekal tudi izbor za Županovo vino za leto 2016/2017. Vse do zadnjega dne ocenjevanja so zbirali vzorce cvička PTP letnika 2016, pri samem razpisu pa so lahko sodelovali vinarji in vinogradniki, ki imajo najmanj 400 litrov enotnega cvička, stalno bivališče ali vinograd v Mestni občini Novo mesto ter so vpisani v register pridelovalcev grozdja in vina. Prijavilo se je šest vinarjev, med njimi pa je strokovna komisija izbrala cviček Janeza Colnarja, ki bo namenjen za protokolarne zadeve MO Novo mesto.

Dolenjska si kot eden največjih vinorodnih okolišev v Sloveniji in cviček kot najbolj prodajano vino v Sloveniji vsekakor zaslužita veliko regijsko martinovanje. In če ravno letos mineva 1700 let od rojstva svetega Martina, je morda tudi čas za rojstvo nove tradicije.