nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Novice Krško

Dovolj jajc za vstop na angleški trg

Piše: Radio Krka / Finance

Čas objave:
29.09.2016 12:13

S priljubljenostjo urbanega kmetovanja raste tudi zanimanje za vzrejo kokoši na vrtu. Med premičnimi kokošnjaki, ki jih je moč najti na spletu, je najbolj dizajnerski - in najdražji - ta, ki ga ponuja Dušan Peterković iz Krškega.

kokošnjak je naredil iz lesa, aluminijastega ogrodja, kovinske mreže in dveh koles v velikosti legendarnega ponija.
»Na svoji domačiji, ki sicer ni kmetija, smo hoteli imeti nekaj kokoši za vedno sveža jajca in tudi za poučevanje vnukov, kako pride hrana na krožnik. Nismo hoteli smradu in uničene zelenice, zato smo izbrali premični kokošnjak,« pravi Dušan Peterković. Kokošnjak prestavijo, preden kokoši na enem mestu uničijo vso travo. Nekaj blata, ki ostane za njimi, pa ostane za gnojilo.

Zadnja tri leta izdeluje kokošnjake po naročilu, novi kupci pa pridejo po priporočilu ali preko njegove spletne strani. Trenutno so naročila zaradi visoke cene (900 evrov + DDV) bolj skromna, a ga to ne skrbi, saj mu domači trg ni končni cilj.


»Resno se pripravljamo na izvoz na angleški trg, kar je bil ves čas naš izziv,« pravi Peterković.
Angleški trg se mu zdi primeren, ker država na veliko spodbuja samopreskrbo s hrano in do okolja prijazno pridelavo, ki so ji na podeželju zelo naklonjeni. Da bo cena nižja in transport preprostejši, namerava angleškim kupcem poslati paket z deli v stilu "naredi si sam".

Kokošnjak je dovolj prostoren in udoben za šest kokoši. Z vseh strani je obdan z mrežo, ki je tudi po tleh, da so kokoši zaščitene pred lisicami. Ponoči, ob slabem vremenu in ko valijo jajca se lahko umaknejo v zaprti del. Pod zaprtim delom je krmilnica in posoda z vodo, kjer lahko kokošim pustimo hrane in vode za tri dni. Tako lahko kokoši v skrajnem primeru pustite kratek čas same, pa jim nič ne bo manjkalo.