Progasti goz foto Davorin Tome Svet24.si

Išče se največja slovenska kača! Ljudem je ...

220820-Zel-3615 Svet24.si

Foto: Za “sendvič” vestno opravijo svoj hobi

1695633573-dsc09685-1695633263267 Necenzurirano

Predsednico republike zapušča ključni sodelavec

robert golob vecer rb Reporter.si

Trojni strel v koleno za Gibanje Svoboda ...

kidd doncic Ekipa24.si

Kakšno je najnovejše zdravstveno stanje Luke ...

Raiven, polfinalni večer, Evrovizija 2 Njena.si

Evrovizija: Raiven se je uvrstila v finale ...

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

Novice

Društvo upokojencev Šmarje - Sap praznuje 70 let

Piše: R.K.

Čas objave:
27.05.2022 07:29

V torek je Društvo upokojencev Šmarje - Sap s prireditvijo obeležilo svojih okroglih 70 let delovanja. Na praznovanju so se članicam in članom društva pridružili župan Peter Verlič, predsednik Krajevne skupnosti Šmarje - Sap Janez Pintar, predsednik Osrednjeslovenske pokrajinske zveze društev upokojencev Marjan Sedmak in nekdanja dolgoletna predsednica Društva upokojencev Ivančna Gorica Ljuba Štrubelj.

»Društvo upokojencev Šmarje - Sap je zaživelo pred 70 leti. Že 7 desetletij lepša jesen življenja članicam in članom,« je zbrane na prireditvi pozdravila predsednica društva Špela Ahačič. Kot je povedala, si društvo že od samega začetka prizadeva, da bi bilo dejavno na različnih področjih. Pripravlja vrsto programov za koristno preživljanje prostega časa, da upokojenci krepijo svoje zdravje in niso socialno izključeni.

70-letnica-du-šmarje-sap
70-letnica DU Šmarje-Sap
Občina Kočevje

O zgodovini društva, kot se ob takšnem jubileju spodobi, pa je spregovorila nekdanja predsednica društva Anka Fabjan, ki je društvo uspešno vodila kar 17 let, z vso zavzetostjo, predanostjo in srčnostjo.

»Društvo je bilo ustanovljeno 1952. leta. To je tisto leto, ko je v naših krajih zapadlo meter in pol snega. Še vedno hranimo časopis, v katerem med drugim piše: »14. decembra 1952. je bilo ustanovljeno Društvo upokojencev Šmarje - Sap.« V Sloveniji je bilo tisto leto ustanovljenih še 63 drugih društev,« nas je v čas njegove ustanovitve popeljala Anka Fabjan.

70-letnica-du-šmarje-sap
70-letnica DU Šmarje-Sap
Občina Kočevje

V vseh teh letih, desetletjih se je v društvu odvilo veliko dejavnosti, preveč, da bi jih vse našteli. »Vse dogajanje se je odvijalo iz potrebe po veselem druženju s prijatelji in želje pomagati drug drugemu ter sodelovati z drugimi društvi v kraju in širše. Organizirali smo dejavnosti za tiste, ki ne morejo več daleč od doma, pa tudi za tiste, ki lahko gredo še na visoke gore,« je dejala in jih povzela: »Izleti, srečanja s plesom, prepevanje, šport in rekreacija, skupinsko letovanje v Izoli, pozornosti do članov ob novem letu, jubilejih in smrti«.

»Ob 50-letnici nas je bilo 285, ob 60-letnici 355, letos pa nas je 322,« nam je orisala sliko o številu članic in članov društva. Dosedanji predsedniki društva so bili: Albert Bitenc 17 let, Jakob Perovšek 20 let, Milan Korelc 7 let, Zofka Glinšek 7 let, Anka Fabjan 17 let, od 17. februarja 2020 pa je predsednica društva Špela Ahačič.

70-letnica-du-šmarje-sap
70-letnica DU Šmarje-Sap
Občina Kočevje

Da si bomo lahko predstavljali, kako veliko se res dogaja v društvu, pa je za nas zbrala podatke za leto 2018. Ko še ni bilo epidemije korona virusa covida 19. Društvo je takrat štelo 336 članov. Organizirali so: 5 izletov, udeležencev je bilo 260, dvakrat obisk gledališča, udeležencev je bilo 92, 4 srečanja s kulturnim programom in plesom, udeležencev je bilo 244, in skupno letovanje v Izoli, udeležencev je bilo 23. 26-članski ženski pevski zbor je imel redne vaje in 8 nastopov. Ženske rekreacije v telovadnici, namiznega tenisa, pikada, šaha, balinanja, kegljanja se je udeleževalo 50 članov. 6 ekip je na pokrajinskih prvenstvih osvojilo po dve prvi, dve drugi in dve tretji mesti. Skupaj z Društvom upokojencev Ivančna Gorica so se v hribe odpravili kar 16-krat. Obiskov na domu in v domovih starejših, ob jubilejih in pred novim letom, ter pozornosti ob smrti članov pa je bilo skupaj 183.

70-letnica-du-šmarje-sap
70-letnica DU Šmarje-Sap
Občina Kočevje

V zadnjih letih velja še izpostaviti, da se je ženska ekipa z zmagami na pokrajinskih športnih igrah kar trikrat uvrstila na državno prvenstvo. 5-krat so priredili šahovsko simultanko. Leta 2019 so bili tudi uspešni organizatorji pokrajinskega prvenstva v pikadu, za 18 ekip, s 84 tekmovalci.

Članice in člani društva se redno vključujejo tudi v krajevno dogajanje. Društvo pa zelo dobro sodeluje tudi z županom, občino in krajevno skupnostjo, za kar se jim je lepo zahvalila, ter hkrati pohvalila njihovo delo: »S cestami in priključki smo povezani na vse strani, pa še marsikaj drugega imamo novega.«

70-letnica-du-šmarje-sap
70-letnica DU Šmarje-Sap
Občina Kočevje

Anka Fabjan je še povedala, da je seveda v zadnjem obdobju aktivnosti društva precej zaustavila koronavirusna epidemija, a letos so spet svobodneje zadihali. Tako so že bili na izletu po Gorenjski, 6 njihovih ekip se je udeležilo pokrajinskih športnih iger, tekmo v pikadu so ponovno organizirali Šmarčani. Skupaj so na pokrajinskih igrah osvojili 3 ekipne pokale in eno zlato medaljo. Zlato medaljo za najboljšo kegljašico v ljubljanski pokrajini je osvojila Špela Ahačič.

»Danes tu praznujemo, v juniju pa so že določeni datumi za izlet na Pohorje, šahovsko simultanko in Županov pohod po novem pločniku od Škofljice do Grosupljega. Naj se 70-letno dogajanje v našem društvu uspešno in prijazno nadaljuje,« je še dejala Anka Fabjan.

70-letnica-du-šmarje-sap
70-letnica DU Šmarje-Sap
Občina Kočevje

Župan Peter Verlič je društvu za 70 let uspešnega delovanja iskreno čestital. »Res je zelo pomembno, pred vsemi investicijami, ki so seveda tudi potrebne, da najdemo lepo mesto in lepo besedo drug za drugega,« je o delovanju društva dejal župan in se jim v svojem imenu in tudi v imenu Občine Grosuplje ob tej priložnosti tudi lepo zahvalil. »Za vse, kar ste do sedaj lepega prispevali k razvoju te občine, k razvoju dobrega počutja, razpoloženja in nenazadnje medgeneracijskega sobivanja vseh nas.«

70-letnica-du-šmarje-sap
70-letnica DU Šmarje-Sap
Občina Kočevje

O tem, da se občina Grosuplje razvija z veliko hitrostjo, pa je povedal: »Lepo je, da se da sprehoditi po varnih pločnikih. Lepo je, da smo zdravstveni dom zgradili. Sedaj imamo v pripravi še eno nadstropje, denar za okrevanje in odpornost bo. Nad lekarno se bo preselila fizioterapija, brez skrbi, ne bo treba po stopnicah, zgrajeno bo dvigalo. In kar je zelo pomembno, prihaja, ne ljubljanski, ampak tokrat kar grosupeljski, Kavalir. Dva bosta prišla. Ne bomo pa njima rekli Kavalirja, naša bosta Zapeljivca.«

Župan jim je zaželel veselo praznovanje ter seveda uspešno delovanje društva tudi v prihodnje.

70-letnica-du-šmarje-sap
70-letnica DU Šmarje-Sap
Občina Kočevje

»Včasih se mi je zdelo 70 let veliko, sedaj pa, starejši kot sem, manj se mi to zdi. Spomnim se misli, ki sem jo prebral, ki pravi, vsi bi radi dolgo živeli, pa nihče noče biti star. Vendar pride v življenju čas, ko se korak in um umirita. Ko začnejo lasje, predvsem pri ženskah, dobivati barvo zrelosti, pri moških pa še to ne, ker lasje prej izpadejo. In takrat je seveda lepo, da se človek lahko pridruži društvu. In Šmarčani in tisti iz okoliških vasi, pa tudi iz drugih občin, ste našli zatočišče pod streho Društva upokojencev Šmarje - Sap. Jaz verjamem, da vam je lepo,« pa je svoje misli s članicami in člani društva delil predsednik Krajevne skupnosti Šmarje - Sap Janez Pintar. Zaželel jim je predvsem, da bi bili zdravi in tako v društvu lahko še dolgo aktivni. »Srečno.«

Predsednik Osrednjeslovenske pokrajinske zveze društev upokojencev Marjan Sedmak pa je ob tej priložnosti članicam in članom društva, ki so veliko svojega prostega časa posvetili vodenju društvenih dejavnosti in tako k uspešnemu delovanju društva veliko prispevali, podelil tudi priznanja.

Prijetno in veselo druženje je popestrila glasba, nekateri so se tudi zavrteli.