franci kek Lady

Petru Vilfanu je dal banano

steven-tyler Svet24.si

Sodnik zavrnil tožbo proti Stevenu Tylerju

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

drama prenova-pl Reporter.si

Namesto države bo služil zasebnik: 2,55 milijona...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

Novice Ljubljana

Državni praznik v čast Primožu Trubarju

Piše: Radio Krka

Čas objave:
08.06.2016 05:35

Danes praznujemo dan Primoža Trubarja. Za spominski dan avtorja prve knjige v slovenskem jeziku je bil izbran domnevni datum njegovega rojstva v juniju 1508.

Odbor DZ za kulturo bo pripravil proslavo v preddverju velike dvorane, v uradu predsednika republike bo dan odprtih vrat, na Trubarjevini pa tradicionalni literarni večer društva pisateljev.

Tradicionalni literarni večer Društva slovenskih pisateljev z naslovom Dom v jeziku na Trubarjevi domačiji na Rašici bo v znamenju literarnih nagrajencev. S svojimi besedili bodo nastopili dobitniki največjih slovenskih literarnih nagrad: meta Kušar, Andrej E. SKubic, Miklavž Komelj, Ervin Fritz, Jan Krmelj in Mojca Kumerdej. Večer bo neposredno prenašal tretji program nacionalnega radia, program Ars.

Trubarja se bodo s prireditvijo, ki so jo poimenovali Primož Trubar na naših vsakdanjih poteh, spomnili tudi v Univerzitetni knjižnici Maribor.


DZ je državni praznik, ki pa ni dela prost dan, sprejel junija 2010. Pobudo zanj je leta 2008 ob praznovanju 500. obletnice Trubarjevega rojstva dal tržaški pisatelj Boris Pahor. Posredoval jo je takratnemu predsedniku slovenskega centra PEN Tonetu Peršaku, ta pa dalje v DZ. Poslanska skupina SD je oblikovala predlog, ki ga sprejel DZ.

Primož Trubar, rojen leta 1508 na Rašici, velja za eno osrednjih osebnosti slovenske kulturne in tudi siceršnje zgodovine. Kot duhovnik je služboval na Slovenskem in v Nemčiji. Kot zagovornik nauka Martina Lutra je širil protestantsko vero in po idejah reformatorjev, da naj bodo verske knjige v ljudskem jeziku, začel pisati slovenske knjige, med prvimi sta bila Katekizmom in Abecednik. Umrl je leta 1586.