oranžno opozorilo Svet24.si

Arso oranžen alarm prižgal tudi za severovzhod, ...

kača-na-policijski-postaji Svet24.si

Kača s policijske postaje Koper

1706792389-b60k4933-1706792354008 Necenzurirano

Furs blokiral premoženje nekdanjega ministra ...

1696960818-172a6788-1696960549922 Reporter.si

Teorije zarote: bo Anžetu Logarju uspelo prevzeti...

Komplet za trening Ekipa24.si

Šik po francosko s slovensko noto

skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Kako je danes videti kamp Paradiso?...

luka doncic pljunil Ekipa24.si

Kaj? Luka Dončić je v neposrednem prenosu med ...

Novice Črnomelj

Državni sekretar Šefic v Črnomlju, civilna inciativa odgovarja

Piše: Radio Krka

Čas objave:
02.11.2016 18:12

Županja občine Črnomelj Mojca Čemas Stjepanovič je danes sklicala sestanek z državnim sekretarjem na Ministrstvu za notranje zadeve (MNZ) Boštjanom Šeficem glede namere MNZ, da pridobi lokacijo za morebitno vzpostavitev sprejemno registracijskega centra na območju občine Črnomelj.

Na sestanek so bili povabljeni tudi predsedniki političnih strank in vodje svetniških skupin v Občinskem svetu občine Črnomelj, člani Varnostnega sosveta Občine Črnomelj, člani Štaba Civilne zaščite Občine Črnomelj, komandir Policijske postaje mejne policije Metlika, predsednik Krajevne skupnosti Črnomelj, predsednik Športno kinološkega društva Bela krajina, predstavnica Civilne iniciative proti migrantskemu centru v Beli krajini ter predstavniki OU Občine Črnomelj z namenom, da MNZ neposredno informira o iskanju omenjene lokacije.

Županja Mojca Čemas Stjepanovič je na sestanku izpostavila naslednje zahteve državi oziroma pristojnemu državnemu sekretarju Boštjanu Šeficu:
1. pričakujemo relevantne informacije glede aktivnosti ministrstva pri iskanju lokacije za morebitno vzpostavitev sprejemno registracijskega centra,
2. zahtevamo, da se podajo pogoji oziroma tehnične zahteve ustreznosti lokacije za morebitni sprejemno registracijski center,
3. zahtevamo, da se ustrezna lokacija išče tudi izven občine Črnomelj, tako v Beli krajini kot širše.

Zavračamo več neresničnih izjav in informacij s strani občinske svetnice SDS Maje Kocjan predstavnice Civilne iniciative proti migrantskemu centru v Beli krajini. Ne morem dovoliti širjenja neresnic in zavajanj o mojih stališčih ter aktivnostih, ki so znana.
V zvezi z begunsko problematiko bo Občina Črnomelj tako kot do sedaj še naprej transparentno informirala občane in občanke.

V četrtek, 27. 10. 2016, sem sklicala Varnostni sosvet Občine Črnomelj, ki se je na seznanil z dosedanjim potekom aktivnosti v zvezi z namero države po morebitni vzpostavitvi sprejemno registracijskega centra na območju občine Črnomelj. Varnostni sosvet je sklenil, da je v primeru večjega števila migrantov, bolje imeti migrante pod nadzorom, na enem mestu, kot pa da se nenadzorovano gibljejo po območju občine Črnomelj in s tem ogrožajo varnost prebivalcev občine Črnomelj.



Civilna iniciativa proti migrantskemu centru daje naslednjo izjavo za javnost:


Občani Črnomlja, skupno z občani preostalih dveh belokranjskih občin ne sprejemamo dejstva, da je migrantski center v kakršnikoli obliki na območju Bele krajine, saj je to popolnoma nesprejemljivo za prebivalce Bele krajine.

Državni sekretar je na sestanku navajal, da bo center vzpostavljen z namenom naše varnosti, kar ostro zavračamo. Prepričani smo namreč, da bo center v kakršnikoli obliki ogrozil našo varnost in bo celotno Belo krajino še dodatno obremenil.

Prepričani smo tudi, da je bil namen današnjega sestanka izključno v tem, da se nas prepriča, da bo takšen center v Beli krajini neobhoden, kar prav tako ostro zavračamo. Glede na zadnje pridobljene podatke, ki se dnevno spreminjajo, naj bi država takšen center na Dobovi v roku pol leta umaknila, kar pomeni, da od Prekmurja do Notranjske takšnega centra ne bo več. Na podlagi navedenega je torej jasno, da bo večina aktivnosti na državni meji od Prekmurja do Notranjske preusmerjena v Črnomelj oziroma Belo krajino. Dodajmo, da nas je državni sekretar Šefic danes postavil pred dejstvo, da migrantski center v Beli krajini vsekakor bo, le lokacijo naj predlagamo sami. Tega vsekakor ne moremo sprejeti in to odločno zavračamo.

Civilna iniciativa bo tako z vsemi možnimi sredstvi še nadalje izvajala vse aktivnosti, da se navedeno prepreči.

Šefic je sicer danes navedel, da bo vlada upoštevala voljo ljudstva in ne bodo delovali proti lokalnim skupnostim. V tem primeru torej ponovno obveščamo MNZ, da je bila volja že izražena na oktoberskem protestu z 800 udeleženci in naj temu primerno vse aktivnosti preusmeri v kraje zunaj Bele krajine. Pri tem bomo vztrajali dokler se ta volja ljudstva ne bo dejansko upoštevala. CI ne bo dopustila, da se naše kraje še kakorkoli dodatno obremenjuje.


S spoštovanjem,
mag. maja Kocjan, predstavnica CI za stike z javnostjo