franci kek Lady

Petru Vilfanu je dal banano

steven-tyler Svet24.si

Sodnik zavrnil tožbo proti Stevenu Tylerju

1683742138-dsc7401-01-1683742078843 Necenzurirano

Kenguru v togi ali zakaj Jaklič ne bi smel več ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

Novice Ljubljana, Kočevje

Državno podjetje upravitelj slovenskih gozdov

Piše: Radio Krka

Čas objave:
29.06.2016 11:03

S 1. julijem upravljanje državnih gozdov prevzema državno podjetje Slovenski državni gozdovi. Delo, ki ga je 20 let opravljalo 27 koncesionarjev, bodo sedaj razdelili več izvajalcem, z razpisi za posamezna dela. Pred začetkom delovanja podjetja pa ostaja odprtih še kopica vprašanj, na katera naj bi odgovore dobili v petek v Kočevju.

Zamisel o vzpostavitvi državnega podjetja, ki bi bdelo nad gozdovi v državni lasti, sega v leto 2014, ko je žledolom povzročil za pol milijarde evrov škode, polovica te pa je nastala prav v gozdovih in na gozdnih cestah. Posekati je bilo treba 9,3 milijona kubičnih metrov drevja.

A ustanavljanje državnega podjetja za upravljanje gozdov takrat ni dobilo zadostne politične podpore. Ponovno je ideja vzklila lani, ko so se že pojavila prva vprašanja, kaj bo po izteku 20-letnih koncesij, ki jim rok trajanja poteče prav konec junija.

Republika Slovenija ima v lasti 255.000 hektarjev gozdov, od tega je 235.000 hektarjev doslej upravljal Sklad kmetijskih zemljišč in gozdov RS. Delo je za sklad opravljalo 27 koncesionarjev. Za dobro polovico gozdov je skrbelo pet največjih koncesionarjev, in sicer Gozdno gospodarstvo Postojna, Gozdarstvo Grča, SGG Tolmin, GG Novo mesto in GG Maribor.

Lani so skladu nakazali 20,3 milijona evrov koncesijskih dajatev. Koncesijska dajatev za kubični meter lesa je lani znašala 12,2 evra, najvišja pa je bila leta 2013 - 14,29 evra.

Vlada je na račun novega podjetja že nakazala 20 milijonov evrov in predvidela njihovo porabo za najem ali nakup in ureditev poslovnih prostorov (6,56 milijona evrov), postavitev vsaj štirih logističnih centrov in skladišč po državi (devet milijonov evrov), nadgradnjo računalniške in programske opreme (1,8 milijona evrov), nakup opreme in strojev, potrebnih za sečnjo in transport - predvidoma dveh žerjavov, štirih kompozicij za strojno sečnjo, 15 traktorjev in 20 tovornjakov (10,5 milijona evrov).

Družba še nima nadzornega sveta, zato bo to nalogo opravljala vlada, ki je družbi že dala predhodno soglasje za sklepanje več pravnih poslov. Med drugim za nabavo mobilnih terminalov do vrednosti 200.000 evrov, za nabavo zaščitnih delovnih sredstev za zaposlene do vrednosti 120.000 evrov, nabavo računalniške opreme s komunikacijskimi povezavami do vrednosti 190.000 evrov, nabavo terenskih vozil do vrednosti 150.000 evrov, oddajo del sečnje, gojitvenih in varstvenih del ter del na gozdni infrastrukturi do vrednosti 4,1 milijona evrov in prodajo gozdnih lesnih sortimentov do vrednosti 8,02 milijona evrov.


Kot je za STA pojasnil v.d. poslovodstva družbe Slovenski državni gozdovi Miha Marenče, skladno z javnim naročilom sedaj podpisujejo okvirne sporazume z izvajalci, tako da bodo naslednji teden že odpirali konkurenco za posamezna delovišča, na začetku predvsem za izvajanje odločb za posek dreves napadenih s strani podlubnikov.

Družba je tudi že povabila vse subjekte, ki želijo kupovati hlodovino, da jim posredujejo podatke na enotnem obrazcu v elektronski obliki. To bo osnova za sklenitev pogodbe, ki jih bodo začeli podpisovati ta teden.

Marenče se je s z novimi sodelavci, 38 jih pride s sklada kmetijskih zemljišč in gozdov, srečal dvakrat, in sicer najprej na skupnem srečanju, kjer so jim predstavili aktivnosti poslovodstva in individualno, da so predstavili pogodbo in interne akte.

Trenutno družba zaposluje v.d. poslovodstva, dva pooblaščenca - Boruta Meha in Zlatka Ficka, 38 sodelavcev, ki pridejo s sklada, bodo zaposlili s 1. julijem, v teku pa je razpis za 109 ljudi, ki bodo na družbi zaposleni ta in naslednji teden.

Ker je v zvezi z ustanovitvijo, zaposlenimi in izbiro izvajalcev v novi družbi še precej nejasnosti, se nekatera lesnopredelovalna podjetja bojijo, da bodo s prvim julijem ostala brez lesa. Zamik bi ustvaril tudi gospodarsko škodo, ki se že sedaj veča zaradi dodatnega razmnoževanja podlubnikov, ki jim je lepo vreme več kot naklonjeno.

Precej vprašanj glede podjetja v vsakem primeru še vedno ostaja odprtih, saj so na ministrstvu pojasnili, da bodo odgovore podali v petek v Kočevju. Tako ni jasno, kako bodo merili učinkovitost novega podjetja, kdaj bodo znani nadzorniki, ki jih sedaj nadomešča vlada, ali bodo pravočasno izbrani izvajalci, da se dela v gozdu ne bodo zamaknila v prihodnost in številna druga.