Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Novice Krško

Dvojni praznik v Krškem

Piše: Radio Krka

Čas objave:
05.03.2013 13:35

V Krškem je danes dvojni praznik. Mesto bo dopolnilo svojih 536 let, ob 17. uri pa bo posebej svečano na odprtju celovito obnovljene Mencingerjeve hiše. Otvoritvene slovesnosti se bo udeležila tudi vnukinja pisatelja, politika in odvetnika dr. Janeza Mencingerja, dr. Jelena Mencinger. Slavnostni govornik bo priznani zgodovinar dr. Boris Golec, ki o znamenitosti razmišlja kot o bodoči hiši napredka in omike.

Na minula stoletja in na vse tiste, ki so nekoč živeli in ustvarjali v tej mestni hiši, bodo spomnili v zanimivem glasbeno gledališkem programu, obiskovalci pa se bodo lahko podpisali tudi na otvoritveno listino, ki bo na simboličen način za vedno spominjala na ta slovesen dogodek.

Na sporedu bo tudi srečanje z Valvasorjevimi vnuki, ki jih bodo upodobili otroci gledališke skupine Kulturnega društva Stane Kerin iz Podbočja. Potekal pa bo tudi ogled arheoloških odkritij; predstavila jih bo arheologinja mag. Alenka Jovanović, Stanka Hrastelj in Borut Cafuta bosta predstavila lončarsko obrt, Silva Keršmanc in Anita Radkovič sušenje sadja v rekonstruirani sušilnici sadja iz 19. stoletja. V nadstropju si bo mogoče ogledati poslovne prostore sodelavcev Regionalne razvojne agencije Posavje in Mencingerjevo spominsko sobo ter renesančne poslikave, katere bo obiskovalcem »odstrla« kustodinja Alenka Černelič Krošelj.


Na priložnostno razglednico, bo mogoče zapisati lepe pozdrave in jih razposlati prijateljem in znancem. V atriju južne hiše bo na ogled film o prenovi Mencingerjeve hiše, v atriju na severni strani pa bo možnost za srečanja ob kulinaričnih užitkih – ponudila jih bosta Center za podjetništvo in turizem Krško ter Regionalna razvojna agencija Posavje, za sladko presenečenje bo poskrbela Darja Bukovec z medenjaki.