pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Novice Dvor pri Žužemberku

Dvorski likovni dnevi na Dvoru pri Žužemberku

Piše: Radio Krka

Čas objave:
02.08.2016 07:05

Na Domačiji Rezelj na Dvoru pri Žužemberku bodo od danes do petka potekali Dvorski likovni dnevi, ki predstavljajo ustvarjalno druženje likovnih umetnikov iz mednarodnega prostora. Dnevi v idiličnem prostoru ob reki Krki so nastali na pobudo Ane Cajnko, profesorice likovne pedagogike in aktivne likovne ustvarjalke.

DVORSKI LIKOVNI DNEVI letos praznujejo prvo petletko.

Na njih bodo sodelovali: IVAN BALAŽEVIĆ (Hrvaška), RUDI BENÉTIK (Avstrija), SEAD EMRIĆ (Bosna in Hercegovina), ROBERTO FAGANEL (Italija), DIMITAR MALIDANOV (Makedonija/Slovenija), iz Slovenije pa: IGOR BANFI, ANA CAJNKO, MILENA GREGORČIČ, NADJA OSOJNIK, JERNEJA SMOLNIKAR, JANEZ ŠTROS in SUZANA ŠVENT.

Nacionalno, generacijsko, vsebinsko in slogovno raznoliki avtorji že a priori zagotavljajo pestrost motivov, tehnik, načinov in pristopov likovnega ubesedovanja.

Prijazno povabilo družine Rezelj, prijetno medsebojno druženje, naravne lepote in kulturne znamenitosti ožjega in širšega področja so pravi vzroki za ustvarjalni preklop. Marsikateri likovni ustvarjalec se povsem prepusti novim motivnim spodbudam, ki jih spremlja s seizmografsko občutljivostjo, likovna izživetja pa pripadajo najbolj intimnemu ustvarjalnemu karakterju posameznika. Nekateri ostanejo na poligonu ustaljenih zanimanj, ki pa jih žlahtnijo z refleksijami novega in drugačnega ali pa jih le skrbno zbirajo za kasnejša likovna realiziranja. Ker srečanje ni tematsko omejeno, lahko avtorji sledijo svoji intimni notranji vokaciji.

Udeleženci delovnega srečanja bodo spoznavali naravne lepote tega okolja, njegovo kulturno dediščino, kulinariko gostiteljev in zanimivosti.

Četrtek, 4. 8. bo »Dan odprtih vrat«, na katerega so povabljeni tudi udeleženci preteklih srečanj.
V petek, 5. avgusta 2016, ob 18. 30 uri se bodo 5. DVORSKI LIKOVNI DNEVI zaključili s prodajno razstavo na domačiji Rezelj. Na zaključni prireditvi,  bo avtorje in njihova dela predstavila Anamarija Stibilj Šajn, umetnostna zgodovinarka in likovna kritičarka.
Po prireditvi se bodo sodelujoči avtorji udeležili koncerta francoske skupine Les Contre – Sujets, in sicer v železolivarni na Dvoru.

Dvorske likovne dneve spremlja tudi zloženka s krajšo analizo ustvarjalnosti posameznega avtorja.