volilni-kongres, Matjaž Han Svet24.si

Hanu zaenkrat ni uspelo ustaviti padanja podpore ...

kresovanje, križe 2023 Svet24.si

Bo vreme zdržalo do kresovanja?

1683742182-dsc7277-01-1683742078866 Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

Novice

Enota Bibe je obeležila 40. obletnico delovanja

Piše: R.K.

Čas objave:
16.06.2023 09:37

Minilo je 40 let odkar se je odprla enota Bibe Vrtca Ciciban, ko so jo imenovali še Ločna II.

V letu 1983 je bil dokončan vrtec iz nekdanjih garaž poštnega podjetja. Imel je 5 igralnic in kuhinjo. Vanj je bilo takrat vključenih 86 otrok. 3 oddelki jasli, 1 oddelek 2-3 in 1 oddelek 3-4 letnih otrok. Pred 10 leti je bila enota deležna celovite obnove (streha, vrata, okna); prenovljeno je bilo igrišče in zgrajene terase z nadstrešnicami, zamenjano je bilo pohištvo v igralnicah, prenovile so se sanitarije. Zaradi vsakodnevne skrbi – ne samo za otroke - temveč tudi za stavbo – je danes enota Bibe prav mladostna pri 40-ih letih. Danes je v enoti 5 oddelkov otrok, starih od 1-3 leta. Obiskuje ga 71 otrok, zanje pa skrbi 11 vzgojiteljic oz. vzgojiteljev. V razdelilni kuhinji zaposlena poskrbi za prehrano, čistilka pa za to, da so prostori vsak dan čisti. Štiri igralnice imajo direkten izhod na igrišče. Nadkrite terase pa nam omogočajo vsakodnevno bivanje na prostem in medsebojno druženje oddelkov tudi ob deževnih dnevih.

Z vstopom v vrtec začnejo otroci odkrivati družbeni svet v širšem pomenu. Da pa bodo sploh začeli raziskovati, se igrati, se morajo na vrtec najprej prilagoditi. Tukaj vzgojitelji igrajo pomembno vlogo. Vrtec Ciciban se trudi, da je uvajalno obdobje mehek prehod iz domačega varnega okolja v tuje okolje - vrtec. V tem času se z otroki veliko crklja, poje, pleše, in gleda knjige. Zelo pomembno je, da so ob njih umirjeni ljudje, saj se tako otrokom nudi varno, ljubeče okolje.

Tudi v vrtcu Ciciban nekateri otroci naredijo prve korake, se naučijo samostojno jesti, piti, se sami obujejo, oblečejo, se odvadijo od pleničk, dudic, stekleničk. Velik poudarek dajejo na razvijanju samostojnosti otroka. Otroci začnejo čutiti, da pripadajo družbi, v kateri veljajo določena pravila. V uvajalnem obdobju seveda pomislijo tudi na starše, kajti tudi oni se na nek način uvajajo v nov način življenja. Z njimi gradijo spoštljiv odnos z medsebojnim zaupanje.