stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Novice Nm

Epilepsija, jo poznamo?

Piše: Radio Krka

Čas objave:
14.02.2013 05:55

Že res, da je danes dan zaljubljencev, je pa tudi res, da je sv. Valentin tudi zavetnik vseh bolnikov z epilepsijo (čeprav je evropski dan epilepsije drugi ponedeljek v februarju), je v pismu radiju zapisala poslušalka.

"Kar nekaj let se srečujem s predsodki ljudi o epilepsiji, zato sem velika zagovornica tega, da je o tej bolezni potrebno veliko govoriti, da bo končno tudi vsem obolelim postalo malenkost lažje v družbi. Še vedno so prepogosto tarča različnih zmotnih mnenj, težko dobijo službo, čeprav so pod redno kontrolo.

Majhni koraki so že narejeni - tako lahko ljudje, ki so pod zdravniško kontrolo, od poletja 2011 dobijo vozniško dovoljenje (res da pod določenimi pogoji). Za nekoga malenkost, za obolele ogromno!

Ne zavedamo se še, da je to bolezen, ki lahko doleti vsakogar - v manj kot sekundi lahko postanemo "epileptiki" (namerno sem uporabila ta izraz, ki ga oboleli sicer jemljejo kot neprimeren in rahlo žaljiv). Zakaj, znanost še vedno ni dognala v celoti. Pa vendar tudi pri nas vsako leto na novo zboli okoli 1.000 ljudi, ne samo zaradi poškodb možganov in možganske kapi - veliko je popolnoma neznanih vzrokov. V Sloveniji naj bi bilo okoli 20.000 bolnikov s to boleznijo.

Da bomo končno lahko pozabili staro prepričanje, da je epilepsija (ali kot so ji nekoč dejali: božjast) hudičeva bolezen, lahko v veliki meri pripomorete tudi mediji - zato naj bo današnje voščilo poleg vsem zaljubljencem namenjeno tudi bolnikom z epilepsijo."


L.