stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Novice

Etnološke in kulinarične značilnosti Slovenije

Piše: R.K.

Čas objave:
20.03.2024 09:51

Minuli petek je potekalo državno tekmovanje Etnološke in kulinarične značilnosti Slovenije. Tekmovanje, ki ga organizirata Zveza za tehniško kulturo Slovenije in Grm Novo mesto – center biotehnike in turizma, je potekalo na Gostišču na trgu, v Hiši kulinarike in turizma, v Novem mestu. Že 26. državnega tekmovanja se je udeležilo skupno 8 ekip: 2 ekipi v kategoriji osnovnih šol, 5 ekip v kategoriji srednjih šol in 1 ekipa v kategoriji višjih šol.

Letošnja tema je bila jedi na žlico. Tako so učenci, dijaki in študentje raziskovali jedi na žlico, ki jih je sicer že opisal dr. Janez Bogataj v svoji večkrat nagrajeni zbirki knjig Gastronomija Slovenije: Gastronomija Osrednje Slovenije in Ljubljane, Gastronomija Alpske Slovenije, Gastronomija Panonske Slovenije in Gastronomija Sredozemske Slovenije. V njej so učenci, dijaki in študentje za izbrana lokalna okolja, v katerih živijo oziroma jih dobro poznajo, izbrali jedi na žlico, ki jih posamezna knjiga predstavlja, nato pa so poskušali te iste jedi poiskati v lokalnih okoljih. Izhodiščno vprašanje je bilo, ali v knjigah predstavljene jedi ljudje v izbranih okoljih dejansko poznajo oziroma so jih poznali v preteklosti ali pa so morda poznali kakšne druge, podobne ali pa povsem drugačne tradicionalne jedi na žlico.

Tekmovalci so tako predstavili nabor jedi na žlico za izbrano lokalno območje, predstavili jedi na žlico, ki so jih v preteklosti v svojih vsakdanjikih oziroma praznikih pripravljali prebivalci izbranega okolja, primerjali jedi iz knjige Gastronomija Slovenije in jedi, ki so jih učenci, dijaki oziroma študentje s pomočjo ustnih in pisnih virov zasledili v lokalnih okoljih ter pripravili izbrane tradicionalne jedi na žlico na najrazličnejše ustvarjalne načine. Pri opisih jedi se proučevali sestavine, ki so jih uporabljali nekdaj in danes, nadalje kako so jih pridelovali ali kupovali, kakšna je bila dostopnost in razpoložljivost sestavin v posameznih geografskih in socialnih okoljih in dejavnike, ki so vplivali na izbor in pripravo jedi na žlico nekdaj in danes.

Tekmovanje je ocenjevala tri članska komisija, ki jo že vrsto let sestavljajo predsednik komisije dr. Stojan Kostanjevec ter članici mag. Marlena Skvarča ter dr. Mateja Habinc.

Tekmovanje je bilo sestavljeno iz dveh delov. V prvem delu so tekmovalci raziskali oz. spisali nalogo na razpisano temo, v drugem delu pa so nalogo predstavili pred komisijo in svoje ugotovitve podkrepili s pripravo omizja in jedi, ki smo jih lahko tudi okušali.

Zmagovalne naloge: v kategoriji osnovnih šol je 1. mesto osvojila OŠ Dramlje z naslovom Drameljske jedi na žlico, v kategoriji srednjih šol je 1. mesto osvojila naloga z naslovom Poznavanje jedi na žlico med različnimi generacijami, ki so jo pripravili dijaki Biotehniškega centra Naklo, v kategoriji višjih šol pa naloga z naslovom Jedi na žlico treh generacij Višje strokovne šole na Grmu Novo mesto.

V kategoriji srednjih šol je domača Kmetijska šola Grm in biotehniška gimnazija sodelovala z dvema ekipama, med katerimi je dijakinja dijaškega in študentskega doma Ivana Bavdek pod mentorstvom Janje Klemenčič osvojila 3. mesto, priznanje za sodelovanje sta prejeli tudi dijakinji Anja Maselj in Frida Derenčin pod mentorstvom Damjane Hosta. V kategoriji višjih šol je bila tokrat zastopana le domača Višja strokovna šola, tako so študentje Lina Snoj, Nik Slak ter Nadja Pavčič so pod mentorstvom Sabine Nemanič osvojili 1. mesto.