pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

poroka-na-prvi-pogled Njena.si

Poroka na prvi pogled: Markove navade ...

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Novice Brežice

F: Mestna hiša Brežice s praznovanjem 4. obletnice delovanja

Piše: Radio Krka

Čas objave:
03.01.2017 15:10

Mestna hiša Brežice vsako koledarsko leto zaključi s praznovanjem, v mesecu decembru namreč praznujemo obletnico delovanja v prenovljeni obliki.

Naj spomnimo; projekt Vrata turizma je hiši v središču starega mestnega jedra, v decembru leta 2012, prinesel popolnoma nove vsebine; vinoteko, prenovljen turistično informacijski center, trgovino z bogato ponudbo domačih izdelkov, multimedijsko sobo, katalog vinarjev in stalno fotografsko razstavo. Našteto so zgolj vidnejši deli samega projekta, ki je zaživel pred štirimi leti, hiša sama, pa skozi celo leto obiskovalce vabi tudi z mnogimi drugimi zanimivimi vsebinami in predvsem pestrim dogajanjem.

Z jasno vizijo; promovirati lokalno turistično ponudbo in ponuditi skupen prostor za trženje lokalne ponudbe rokodelcev in vinarjev, so tudi v letu 2016 zabeležili visoko številko obiskovalcev, nekaj več kot 22.000 jih je bilo. Približno 55% vseh obiskovalcev je bilo slovenskih državljanov, kar 45 % obiskovalcev pa prihaja od drugod, največ iz sosednje Hrvaške in Italije, predvsem se prihod turistov poveča v poletnih mesecih.
V vinoteki Mestne hiše si prizadevajo za okusno vzdrževanje vrhunske ponudbe vin. Na policah vinoteke so vam na voljo najboljša vina več kot 40 posavskih vinarjev, ki jih je v letu 2016 degustiralo več kot 3000 obiskovalcev, najbolj prodajani vini sta bili tudi letos županovi vini, cviček PTP, ki ga je pridelal Stanislav Barkovič ter beli bizeljčan PTP, ki ga je pridelal Tomaž Jazbec, vse večje pa je zanimanje tudi za »vinske posebnosti«; najbolj zanimiva novost na naših policah letos so belo čokoladno vino Kunejevih, bela frankinja Vinarstva Kerin ter Dušičeva penina z okusom pišečke marelice.

Tudi v letu 2016 so v sodelovanju z različnimi partnerji izvedli vrsto izobraževanj s področja vinogradništva in kmetijstva, predavanja s področja ekološkega kmetijstva, pripravili izbor Županovega vina, izvedli niz delavnic ročnih spretnosti, gostili visoke predstavnike tujih držav in izjemno dobro obiskane Dneve podjetniških priložnosti (sklop brezplačnih predavanj s podjetniškimi vsebinami v mesecu februarju), različne skupine, turistična društva, tiskovne konference, sprejeme in lokalne ponudnike, ki so se predstavili na stojnicah. Skozi celo leto so pripravili kar 12 tematskih mesecev, gostili 46 večjih skupin, film o lokalni turistični ponudbi Posavja pa si je letos ogledalo 350 obiskovalcev.

Bistven napredek so letos zabeležili v sklopu poletnega dogajanja pred Mestno hišo; mlad projekt »Mestna promenada« postaja vedno bolj obiskan, prepoznaven, z brezplačnim avtobusom na relaciji Brežice – Terme Čatež, pa projekt pritegne tudi vedno več obiskovalcev iz Term Čatež. Letos je dogajanje na zaprti ulici v središču starega mestnega jedra trajalo kar 14 dni, promenado pa je obiskalo več kot 5.000 obiskovalcev. Na Zavodu za podjetništvo, turizem in mladino, ki je hkrati tudi upravljavec Mestne hiše, si prizadevamo, da bi dogajanje v središču mesta letos še podaljšali.

V zaključku lanskega leta so stalni ponudbi hiše dodali še topli kotiček pred Mestno hišo, kjer so obiskovalcem postregli s kuhanim vinom, domačimi čajnimi mešanicami in klobasami, na zadnjo noč v letu 2016 pa so pred Mestno hiši tudi skupaj s skupino San Di Ego zakorakali v novo leto.
S pestrim dogajanjem in zanimivimi vsebinami nadaljujejo tudi v letu 2017, vabljeni, da jih obiščete vsak dan od ponedeljka do petka med 8:00 in 18:00, ter v soboto med 8:00 in 14:00 uro.

Projekt »Vrata turizma« je sofinanciran s pomočjo Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja. Za vsebino informacij odgovarja LAS Posavje. Organ upravljanja za Program razvoja podeželja RS za obdobje 2007 – 2013 je Ministrstvo za kmetijstvo in okolje.