pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Novice Novo mesto

F&A: MO NM se bo poslužila pravnih sredstev za izselitev članov AKC Sokolc

Piše: Radio Krka

Čas objave:
17.10.2016 12:17

Pred tednom dni je Mestna občina Novo mesto na AKC Sokolc naslovila sklep o razveljavitvi sklepa, na osnovi katerega so bili člani AKC Sokolc upravičeni do brezplačne uporabe prostorov za delovanje Sokolca. S sklepom je občina zahtevala, da v roku treh dni prostore izpraznijo in se iz stavbe, ki jo čaka prenova, izselijo. Za danes ob 12.uri so v kabinetu župana zato napovedali primopredajo prostorov, sicer so napovedali, da bo občina izselitev dosegla preko sodišča.

V zvezi s tem je AKC Sokolc na župana naslovil pisni odgovor, v katerem so člani skupine zapisali, da samovoljne ukinitve pogodbe ne bodo sprejeli, saj za to ni pravne podlage, hkrati pa ne morejo pristati na tako kratek rok izselitve. Kabinet župana zato pozivajo, da naj pregleda arhivske dokumente, saj sklep iz leta 2011 ni edini take narave, ki bi jim omogočal brezplačno bivanje in delovanje v prostorih Narodnega doma.

Ob tem občino pozivajo, da raje sprejme ukrepe za zagotovitev varnosti med izvajanjem del na strehi, ki je prva in najnujnejša faza revitalizacije omenjenega objekta. Glede morebitnega bivanja v domu v času obnove so člani Avtonomne kulturne cone Sokolc dobili s strani strokovnjakov s področja varnosti pri delu ter ob upoštevanju veljavne zakonodaje (Zakon o graditvi objektov, Zakon o varnosti in zdravju pri delu, Uredba o zagotavljanju varnosti in zdravja pri delu na začasnih in premičnih gradbiščih,…) zagotovilo, da je mogoče vsa dela na strehi izvajati tako, da pri tem ne bi bila ogrožena varnost stanovalcev.

Kot je za radio Krka povedala Tjaša Prošek iz AKC Sokolc, so v dopusu kabinetu župana predlagali nekaj ukrepov v okviru varnostnega načrta gradbišča. Stanovalci bi v celoti izpraznili drugo etažo – prostore pod ostrešjem in vse dejavnosti, ki tam potekajo, premestili v nižje etaže. Za varen vhod v objekt, kjer bi bil varnostni nadstrešek, bi koristili samo vhod, ki ga je dolžan izdelati izvajalec del za svoje delavce. Izvajalec del je tudi sicer dolžan s tehničnimi in drugimi ukrepi zagotoviti varnost vseh, ki so prisotni na gradbišču in v njegovi bližini. Pred začetkom izvajanja del na strehi je vse uporabnike prostorov potrebno seznaniti z gradbiščnim redom, oziroma z obveznimi varnostnimi ukrepi, ki jih bo predpisal izvajalec del. AKC Sokolc se s svojimi člani ob tem zavezuje, da v času izvajanja del na strehi, v kolikor bo dosežen dogovor, ne bodo organizirali nobenih večjih javnih prireditev, družabnih srečanj in podobnih dogodkov. Po besedah Proškove odgovora s strani občine še niso prejeli.

Kot so poudarili v Sokolcu, bi bila z izvedbo omenjenih varnostnih ukrepov povsem zagotovljena varnost stanovalcev v Narodnem domu in zavarovana odgovornost lastnika. Od občine zato tudi pričakujejo preklic vseh letos izdanih dokumentov v zvezi z izselitvijo AKC Sokolc. 

AKC Sokolc v dopisu še navaja, da niso doslej in ne nameravajo niti v prihodnje ovirati sanacijskih del v ali na objektu, zato pozivajo občino, da stori vse – skladno z veljavno zakonodajo - da dela, za katera je investitor že zagotovil sredstva, stečejo nemudoma. Tako bo zagotovljena optimalna ekonomska izkoriščenost občinskega premoženja, za kar se člani AKC Sokolc, od kar delujejo v stavbi tudi zavzemajo. Prepričani so, da so v času bivanja v Narodnem domu ravnali kot dober gospodar in z lastnimi sredstvi postorili najnujnejša vlaganja v propadajočo občinsko stavbo, za kar imajo tudi dokaze.

Poklicali smo tudi vodja kabineta župana MO Novo mesto Saro Draškovič, ki naj bi z ekipo danes opravila primopredajo prostorov, vendar nam je ta povedala, da jim je bilo to s strani članov Avtonomne kulturne cone Sokolc onemogočeno. Občinska ekipa je skušala vstopiti v prostore skozi glavni vhod, ki pa je bil zaradi zamenjane ključavnice s strani občine, z notranje strani blokiran. Člani AKC Sokolc namreč nimajo ključa, od kar je bila zamenjaja ključavnica in so zato vrata blokirali z notranje strani. Po krajšem pogovoru, da bi občinsko ekipo kljub vsemu spustili naprej in da opravijo primopredajo, ti tega niso nameravali storiti, zato občina vztraja, da bodo izselitev dosegli po sodni poti.

Vodja kabineta župana Mestne občine Novo mesto Sara Draškovič


Predstavnica Sokolca Tjaša Prošek


Tjaša Prošek, AKC Sokolc