Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Kaj je razlog za Olgine ...

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Novice Krško

F&A: Podajte roko, luskavica ni nalezljiva

Piše: Radio Krka

Čas objave:
29.10.2016 10:25

29. oktober je svetovni dan psoriaze, javnosti bolje poznane pod imenom luskavica. Po grobih podatkih naj bi po svetu za luskavico bolehalo 125 milijonov bolnikov, v Sloveniji pa se število giblje med 35 000 in 40 000.

"Svetovni dan psoriaze bomo, tako kot vsako leto organizirali po vseh večjih slovenskih središčih, kjer bomo predstavljali delovanje društva in osveščali javnost o bolezni ter novo diagnosticiranim bolnikom priskočili na pomoč z informacijami o lajšanju in obvladovanju bolezni. Poiščite nas v svojem mestu in se nam pridružite pri premagovanju ovir za bolnike s psoriazo," so zapisali v Društvu psoriatikov Slovenije.

Že vse od leta 1979 na našem območju deluje humanitarna organizacija za pomoč bolnikom s psoriazo – Društvo psoriatikov Slovenije, ki si prizadeva za boljše poznavanje, razumevanje in sprejemanje bolezni ter izboljšanje kakovosti življenja bolnikov s psoriazo. Izpostavlja pa tudi skrb za lastno zdravje, nudi podporo in zastopa interese članov. Na področju medicine poziva k skrbnejši obravnavi psoriatikov. Naloga društva je predvsem zastopanje interesov, obolelih za psoriazo, ter združevanje in osveščanje javnosti za splošno razumevanje bolezni. S tem namenom izdajajo publikacije Društva psoriatikov Slovenije in dvakrat letno tudi glasilo Za prostor pod soncem.

Za več informacij se lahko obrnete tudi na spletno stran DPS, kjer dobite informacije o bolezni in aktivnostih društva, objavljajo pa tudi aktualne dogodke in novosti. Mlajšo generacijo želijo pritegniti s stranjo Za prostor pod soncem, ki so jo vzpostavili na družabnem omrežju Facebook.

V sklopu društva organizirajo ozaveščevalne akcije, izobraževanja in predavanja. Ob vsem tem pa so opozorili tudi na socialno stigmo ljudi z luskavico. Bolezen nekateri še vedno enačijo s hujšimi nalezljivimi boleznimi, ki so že izkoreninjene (npr. gobavost). Splošne zdravnike so zato želeli soočiti tudi s predsodki in stereotipi, s katerimi se psoriatiki srečujejo v vsakodnevnem življenju. Po predavanjih so prejeli posebne začasne tatuje, ki ponazarjajo luskavico in so si jih lahko namestili na kožo.

Zaradi družbene stigme, ki so jo kljub ozaveščanju deležni nekateri bolniki, je vključevanje v družbo za nekatere dokaj težavno. V društvu s tem namenom strokovna predavanja in izobraževanja ter članom nudijo svetovanja na podlagi medsebojne izmenjave izkušenj. Za lažje soočanje z boleznijo in vključevanje v vsakdanje življenje organizirajo skupinske terapije za odpravljanje duševnih težav.

Članom nudijo socialno in humanitarno pomoč, prostovoljci pa izvajajo program socialnega varstva članov in nudijo pomoč starejšim ter manj pokretnim bolnikom s psoriazo na domu. Z osebnim prizadevanjem in prostovoljnim delom torej prispevajo h kvalitetnejšemu življenju članov ter preprečujejo in zmanjšujejo socialne stiske ljudi. Spodbujajo tudi zdrav življenjski slog in zmanjševanje dejavnikov tveganja. Članom nudijo tudi družinsko rehabilitacijo v slovenskih termah, letno pa na zdravljenje v tujino pošljejo več kot devetdeset članov. Zdravljenje luskavice je namreč na žalost samoplačniško, še dodaja društvo.

Pogovor z Vesno Vizlar iz Društva psoriatikov Slovenije - 1. del


Pogovor z Vesno Vizlar iz Društva psoriatikov Slovenije - 2. del