oranžno opozorilo Svet24.si

Arso oranžen alarm prižgal tudi za severovzhod, ...

kača-na-policijski-postaji Svet24.si

Kača s policijske postaje Koper

1706792389-b60k4933-1706792354008 Necenzurirano

Furs blokiral premoženje nekdanjega ministra ...

erika znidarsic sr Reporter.si

Erika Žnidaršič izgubila živce: kako je ...

Komplet za trening Ekipa24.si

Šik po francosko s slovensko noto

Kate se je odločila, da bo okrevala na res rajskem otoku Odkrito.si

Kate Middleton - okreva "skrita v raju!"

luka doncic pljunil Ekipa24.si

Kaj? Luka Dončić je v neposrednem prenosu med ...

Novice Novo mesto

F&A: Prvi dan vladnega obiska JV regije

Piše: Radio Krka

Čas objave:
08.11.2016 20:20

Vlada bo začela obisk v jugovzhodni regiji. Današnji osrednji dogodek bo posvet s predstavniki krožnega gospodarstva v Kočevju, potekali pa so tudi ločeni sestanki in obiski predsednika vlade ter nekaterih ministrov in državnih sekretarjev.

Državni sekretar ministrstva za obrambo Miloš Bizjak se je  že srečal z županom Metlike Darkom Zevnikom in županjo Črnomlja Mojco Čemas Stjepanovič.  Pogovarjali so se o odprtih vprašanjih, gospodarstvu in  nepremičninah.
Župan Metlike je izrazil zadovoljstvo ob pogovoru in povedal, da občina Metlika odprtih vprašanj z Ministrstvom za obrambo pravzaprav nima, da pa urejujejo spominski park Otok.
Nasprotno je županja Črnomlja na sestanek prišla pripravljena: za Radio Krka je povedala, da so se pogovarjali o odprtih zadevah, na katere občina še ni prejela odgovorov, postavili so cilje in roke za realizacijo projektov. Beseda je tekla predvsem o nevzdrževanih objektih v lasti države ter sprejemno registrskem centru na Vražjem kamnu. Ob tem je prejela zagotovilo državnega sekretarja, da zemljišče ostane v najemu občine Črnomelj in da tam centra ne bo. Pogovarjali so se tudi o sanaciji ceste na Otovcu in Rodin ter zemljišč na Majerju, za katere občina trenutno nima interesa, minister pa bi jih rad čim prej predal občini za širjenje industrijske cone Majer.

Zgodaj popoldne je Cerar najprej obiskal kočevsko družbo Melamin, kjer je povedal, da je vlada temu kemičnemu podjetju prav v teh dneh namenila 1,5 milijona evrov vredno razvojno spodbudo za 6,5 milijona evrov vredno naložbo. Z njo bo Melamin po besedah direktorja Srečka Štefaniča skupaj z nemškim partnerjem zagnal proizvodnjo izolacije na osnovi melaminskih mikrovlaken, ki jo uporabljajo v avtomobilski, letalski in železniški industriji, za varnostna oblačila in filtracijo vročih avtomobilov.

Melamin so s Cerarjem obiskali tudi minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek, minister za infrastrukturo Peter Gašperšič in ministrica za okolje in prostor Irena Majcen.

Cerar in Gašperšič sta se na kočevski železniški postaji nato udeležila predstavitve projekta modernizacije pred približno pol stoletja zaprte kočevske železniške povezave z Grosupljem oz. Ljubljano. Odprla sta dela na prenovi zadnjega dela omenjene železniške proge oz. odseka Kočevje-Ribnica, s katerim naj bi v Kočevje znova pripeljali potniški in tovorni železniški promet. Dela so ocenjena na skoraj 20 milijonov evrov, končana pa naj bi bila leta 2018.

Ponovna vzpostavitev železniške proge med Kočevjem in Ljubljano po premierjevih besedah pomeni cenejši in bolj ekološki prevoz blaga ter ljudi, hkrati pa nove razvojne priložnosti za Kočevje in okolico.

Potniški železniški promet med Grosupljem in Kočevjem so sicer ukinili leta 1970, ko so prenovili cesto Kočevje-Ljubljana, znova pa je postal aktualen v zadnjem desetletju, ko je omenjena cesta postala preobremenjena.

Kot je na odprtju poudaril Cerar, se v vladi zavedajo, da ima Kočevje številne težave, na primer nezaposlenost, ki je ena najvišjih v državi. Hkrati pa je opozoril, da območje ponuja številne možnosti oz. potenciale.

Cerar je obisk nadaljeval v Metliki, kjer je obiskal družbo Kolpa, ki velja za eno vodilnih proizvajalk kopalniške opreme v srednji in jugovzhodni Evropi. Pred večerno košarkarsko tekmo med vlado in predstavniki jugovzhodne Slovenije v Črnomlju pa je premier v Grabrovcu pri Metliki obiskal še turistično kmetijo Jakljevič, kjer so mu predstavili belokranjske izročilne običaje.

Vladni obisk v jugovzhodni Slovenije je s pogovorom z metliškim županom Darkom Zevnikom in njegovo črnomaljsko kolegico Mojco Čemas Stjepanovič v Metliki dopoldne začel državni sekretar na ministrstvu za obrambo Miloš Bizjak, ki se je z belokranjskima županoma pogovarjal o migrantski problematiki in nekaterih drugih vprašanjih.

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc se zaradi zdravniške stavke obiska jugovzhodne Slovenije ni udeležila. Na sestankih jo je in jo bo tudi v sredo nadomeščala državna sekretarka ministrstva za zdravje Sandra Tušar.


Minister za javno upravo Boris Koprivnikar se je v Črnomlju sešel s predstavniki regijskega NVO centra, nato pa si je ogledal mejni prehod Vinica. Tam lokalne gospodarstvenike pesti problem omejitve nosilnosti mosta preko Kolpe na 7,5 tone, ki velja le za njegovo prečkanje s slovenske strani, medtem ko most s hrvaške strani zmore 30-tonsko nosilnost.

Na ta problem, ki ovira konkurenčnost nekaterih belokranjskih podjetnikov, je sicer državo že večkrat opozorila črnomaljska županja Čemas Stjepanovičeva.

Minister Gašperšič si je v Kočevju ogledal tudi gradnjo krožišča na Roški cesti, ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anja Kopač Mrak, ki je v Ribnici najprej obedovala z direktorji regijskih centrov za socialno delo, pa je zatem v Kočevju obiskala podjetji Recinko in Kovinar Kočevje.

Ministrica za izobraževanje, znanost in šport Maja Makovec Brenčič je danes obiskala trebanjski trimo, v Novem mestu je sodelovala pri strukturnem dialogu Mreže Mama, nato pa je obiskala še novomeško Fakulteto za informacijske študije.

Ministrica Majcnova si je v Kočevju ogledala očiščeno Rinžino strugo, na tamkajšnji občini so ji nato predstavili kočevsko turistično ponudbo, nakar se je udeležila strokovnega posveta Regijski potenciali krožnega gospodarstva in obiska družbe Melamin.

Minister Počivalšek je opoldne najprej obiskal ribniško podjetje Riko Hiše, nato ribniško robotsko podjetje Yaskawa Ristro, po obisku Melamina pa še kočevsko občinsko podjetje Kočevski les, semiško družbo Cablex plastik in črnomaljsko podružnico škofjeloškega Polycoma.

Minister za kulturo Tone Peršak je obiskal Bazo 20 v Kočevskem rogu, ministrica za razvoj in evropsko kohezijsko politiko Alenka Smerkolj si je v Ribnici ogledala rokodelski center, nakar so ji v Kočevju predstavili medobčinski projekt suhokranjske vodooskrbe.

Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Gorazd Žmavc se je v Novem mestu srečal z županom Gregorjem Macedonijem. Pogovarjala sta se o regionalnem čezmejnem razvoju in pomenu ter vlogi manjšinskih skupnosti, Žmavc pa je obiskal tudi novomeški razvojni center. Hkrati z ministrskimi in obiski predsednika vlade so potekali tudi obiski več državnih sekretarjev.

Vladna ekipa, ki je prvi dan obiska jugovzhodne Slovenije v Črnomlju končala s košarkarsko tekmo mednjo in predstavniki jugovzhodne Slovenije, se bo v sredo mudila še na Dolenjskem.



Državni sekretar Bizjak o temah pogovora


Župan občine Metlika o pogovoru


Županja Črnomlja Mojca Čemas Stjepanovič o temah pogovora