roka, dež Svet24.si

Nalivi bodo tako močni, da so izdali oranžno ...

nadangel metatron Svet24.si

Posebej za vas spreobrača vaš čas nadangel ...

andrej zubicki zubitsky bobo Necenzurirano

Ruski oligarh prodaja Slovensko industrijo jekla

vila arboretum-pl1 Reporter.si

Bo nova vila Joca Pečečnika na vodik? Eden ...

cene prevc pm Ekipa24.si

Ne le Nika Vodan, še ena sanjska poroka v ...

kmetija prijava Njena.si

Na novi lokaciji zabrnele kamere šova Kmetija

luka doncic dallas pm Ekipa24.si

Kar je 'pretepeni' in poškodovani Dončić ...

Novice NM/Straža/Bizeljsko/KK

F&A: Sv. Martinu v čast tudi v naši regiji

Piše: Radio Krka

Čas objave:
11.11.2016 10:41

Na Dolenjskem bo osrednje Martinovanje v Novem mestu. Številna manjša pa pripravljajo tudi drugod v naši regiji. Pozor na cestah, kajti policisti nadaljujejo vseslovensko preventivno akcijo preverjanja prsihofizičnih stanj voznikov.

Martinovanje v Novem mestu je s prizorišča na prostem zaradi slabe vremenske napovedi prestavljeno v hostel Situla na Glavnem trgu, vzporedno pa bo Martinovanje tudi v LokalPatriotu. V Situli se bo začelo ob 17.uri. Kot uvod v Martinovanje bo že ob 14.uri na Sevnem akademija cvičkovega turizma, ki jo Zveza društev vinogradnikov Dolenjske organizira v sodelovanju s Centrom biotehnike in turizma. Dogodka se bo udeležila tudi državna sekretarka na ministrstvu za kmetijstvo Tanja Strniša.

3. Akademijo cvičkovega turizma so naslovili "Izzivi trajnostnega vinogradništva na Dolenjskem". Organizira jo
Zveza društev vinogradnikov Dolenjske v sodelovanju z Grmom Novo mesto-Centrom biotehnike in turizma ter ob podpori občine Trebnje, Mestne občine Novo mesto, Društva vinarjev Trebnje in novomeške območne enote Zavoda za varstvo kultume dediščne Slovenije. Omenjena akademija sodi v sklopi prireditev 44. Tedna cvička. V sklopu akademije bo državna sekretarka na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano mag. Tanja Strniša spregovorila o vlogi države pri vsebinah trajnostnega vinogradništva na Dolenjskem, mag. Suzana Zagorc - podsekretarka na Ddirektoratu za turizem in internacionalizacijo, ki deluje v sklopu Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo bo predavala na temo strategije turizma v Sloveniji in ali je v njej prostor tudi za vinski turizem. Mag. Dušan Štepec bo spregovoril o kulturni dediščini vinogradništva v zahodnem delu dolenjskega vinorodnega okoliša, dr. Anton Perpar o vinogradništvu, okoljski ozaveščenosti in trajnostnem razvoju, predvsem pa o pristopih k sonaravnemu vinogradništvu in o njegovih dobrih praksah. Jože Maljevič se bo lotil prihodnosti vinogradništva v ekološkem načinuj pridelave in se posvetil pravilni obnovi nasada, o tem, da Dolenjci pridelujejo tudi vina, ki niso Cviček PTP pa bo govoril Jože Simončič. Stare sorte žlahtne vinske trte v vinorodnem okolišu Dolenjske bo predstavil Radojko Pelengič, doc.dr. Marko Koščak pa Izzive vključevanja sonaravnega in trajnostnega vinogradništva v turistično ponudbo vinskega turizma, predvsem bo primerjal domače s tujimi primeri prakse. Še nekaj zanimivih tem bodo obdelali v sklopu akademije, med drugim bodo govorili o Potencialih za razvoj trajnostnega turizma v vinorodnem okolišu Dolenjske, predstavili zgodbo o cvičku in zidanicahter projekt "Zaupanja vreden...", v sklopu katerega bodo posamezni župani in organizacije podpisali pismo o nameri za ustanovitev gospodarskega grozda za podeželje.

Akademiji bo ob 17.uri sledilo osrednje Dolenjsko martinovanje, ki so ga zaradi slabe vremenske napovedi z zunanjega prizorišča na Glavnem trgu preselili v Hostel Situla, delno pa tudi v LokalPatriot. V sklopu Martinovanja bodo izbrali Županovo vino, ki bo postalo protokolarno vino Mestne občine Novo mesto. Najmlajši bodo v ustvarjalni delavnici ustvarjali na temo Martinovanja, sledil bo blagoslov mošta, zatem pa še program, ki so ga skupaj pripravili harmonikaši, Mestna godba Novo mesto ter ansambel Pogum. Vmes bo potekala degustacija dolenjskih vin, pripravili so značilno Martinovo pojedino, postregli pa bodo tudi s pečenih kostanjem in praženim krompirjem.

Ker bo Dolenjsko Martinovanja pod streho, ni bojazni, da bi vzdušje pokvarilo vreme, prav tako pa ne bo sprva predvidene zapore novomeškega mestnega jedra.

Številna manjša Martinovanja bodo tudi drugod v naši regiji. Kulturno umetniško društvo Straža bo pripravilo tradicionalen Martinov koncert s Pihalnim orkestrom Krka v družbi Ribn´čana Martina, vinogradniki pa bodo ponudili tudi letošnja mlada vina. Prireditev v Kulturnem domu v Straži bo ob 19.uri.

Tudi v Posavju bodo številna večja in manjša Martinovanja. V Brežicah je pred Mestno hišo živahno že ves teden, ko se med 10. in 13. uro predstavljajo različni vinarji in društva, na Bizeljskem bo ob 17.uri Martinova tržnica, s katero bodo proslavili krajevni praznik Bizeljskega, v Krškem pa Kmečka zadruga Krško pa v sodelovanju s krškim Kostakom in tamkajšnjo Vinsko kletjo medse vabi prijatelje in poslovne partnerje na že tradicionalno 10. Martinovanje. Srečanje bo tudi dobrodelno, saj bosta Kmečka zadruga Krško in podjetje Kostak podelila tisoč evrov kot prispevek za nakup mamografa Splošne bolnišnice Brežice. Z direktorjem Kmečke Zadruge Krško Janezom Živičem smo se pogovarjali tudi o letošnjem vinskem letniku. Kot je povedal Živič, bo vina nekoliko manj kot ga je bilo lani, a bo ta zelo visoke kakovosti.

Opozorimo še na jutrišnji dogodek v Beli krajini, ko v Metliki pripravljajo Dan odprtih kleti. Med 17. in 20. uro bodo tako medse povabile številne vinske kleti, vinogradniki in turistične kmetije. Med drugim bodo pirpravili brezplačno pokušino letošnje vrhunske kapljice v Vinski kleti KZ Metlika, Anton Vinopivec Dolc v Drašičih, pa Vinska klet Šuklje Trnovec, Vinogradništvo Pečarič iz Čuril ter turistični kmetiji Črnič in Jakljevič v Grabrovcu. 
 
Kjerkoli boste že praznovali sv. Martina, naj vam bo lepo, poskrbite pa tudi za varno pot domov. Le kot opozorilo, policisti še vedno opravljajo poostren nadzor psihofizičnega stanja voznikov, zato ne vozite pod vplivom alkohola.


ODDAJA O MARTINOVANJU