Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Novice Mokronog

F&A: V Mokronogu z novim križiščem

Piše: Radio Krka

Čas objave:
27.09.2016 08:54

Križišče treh odsekov državnih cest v spodnjem delu Mokronoga je prenovljeno in tudi uradno predano namenu. Naložba je bila vredna 1,1 milijona evrov, pri čemer je občina zagotovila 40 odstotkov potrebnega denarja.

Oktobra lani je bila z izbranim izvajalcem del – podjetjem CGP d.d. - podpisana 1,1 milijona evrov vredna pogodba, pri čemer je občina Mokronog-Trebelno zagotovila skoraj 447 tisoč evrov. Prenovili so križišče treh odsekov državnih cest – Trebnje-Mokronog, Mokronog-Boštanj in Mokronog-Zbure – ter uredili Florijansko cesto in trško ploščad.

"Urejanje trškega jedra, ki smo ga začeli pred skoraj desetletjem, je tako zaključeno. Ni nam bilo lahko, a za težave smo našli prave rešitve. Ob tem bi se želel zahvaliti domačinom, ki so znali živeti ob in na gradbišču in potrpežljivo čakati, da se dela končajo. S cono 30 na republiški cesti znotraj arheološko varovanega trškega jedra pa želimo predvsem zagotoviti dodatno varnost najbolj ranljivih skupin, kot so pešci, invalidi, otroci. Na doseženo sem ponosen in verjamem, da bomo s podporo občanov in države naredili še veliko dobrega," pojasnjuje župan Občine Mokronog-Trebelno Anton Maver.

V sklopu rekonstrukcije križišča, vključno s pločniki, je bilo urejeno odvodnjavanje, vzpostavljena komunalna infrastruktura, cestna razsvetljava, zgrajen prepust in urejena struga Stajniškega potoka, nova je trška ploščad in oporni zidovi. Vzporedno pa je občina uredila in preplastila še cesto Za zidom v Mokronogu ter skupaj z Direkcijo RS za infrastrukturo vzpostavila tudi cono 30 skozi trško jedro Mokronoga, ki je prva tovrstna ureditev po novem Pravilniku o prometni signalizaciji v Sloveniji.


Slovesnega dogodka v Mokronogu se je danes udeležil tudi minister za infrastrukturo dr. Peter Gašperšič, ki je skupaj z županom Antonom Mavrom, direktorjem DRSI Damirjem Topolkom in vodjo projekta Bojanom Paplerjem preurejeno križišče ob spremljavi Občinskega pihalnega orkestra Trebnje in Trebanjskih mažoret tudi predal namenu. V krajšem programu, ki ga je povezovala Petra Krnc, so sicer zapeli še mladi pevci in pevke mokronoške osnovne šole pod vodstvom Jelke Gregorčič Pintar, Lutkovna skupina Mokre tačke pa je tudi tokrat pripeljala škrate Mokronožce.

Spomnimo: Zamisel o rekonstrukciji križišča treh regionalnih cest sega v leto 2007, ko se je urejalo središče Mokronoga. Takrat je promet v križišču ovirala t. im. Koželjeva hiša kot enota nepremične kulturne dediščine. Občina in Direkcija RS za infrastrukturo sta se dogovorili za odkup objekta in ureditev križišča, ki bolj varno, bolj pregledno in bo omogočalo boljšo pretočnost prometa. V letu 2009 je Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije izdal soglasje k idejnemu projektu ureditve križišča, leto kasneje po odkupu objekta in njegovi odstranitvi pa je DRSI naročila PZI projekt ureditve križišča vključno z ureditvijo trga in struge Stajniškega potoka. V letu 2011 je bila zaključena recenzija projekta in podpisana podgodba o sofinanciranju ureditve med takratnim ministrstvom za promet in občino. V letu 2013 so se začele aktivnosti za razpis za izvajalca del, ki pa so bile zaradi nezagotovljenih proračunskih sredstev ustavljene. Lani so aktivnosti obudili, oktobra je bila podpisana pogodba, dela je izbrani izvajalec zaključil konec maja, sredi junija 2016 je bil komisijski pregled in danes slovesna predaja pridobitve namenu.

Anton Maver, župan občine Mokronog-Trebelno


Minister za infrastrukturo dr. Peter Gašperšič