gasilec, gasilci Svet24.si

Novo zažiganje vozil, tokrat v Šiški

kresovanje, križe 2023 Svet24.si

Bo vreme zdržalo do kresovanja?

1683742182-dsc7277-01-1683742078866 Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

Novice Novo mesto

F&A: V novomeški vojašnici vaja in prikaz odziva zdravstva ob velikih nesrečah

Piše: Radio Krka

Čas objave:
27.01.2017 13:55

V vojašnici Franca Uršiča v Novem mestu so v okviru tridnevnega mednarodnega tečaja odzivov zdravstva ob velikih nesrečah, ki poteka od četrtka, danes pripravili prikaz odziva zdravstva ob tovrstnih dogodkih. Omenjeno predstavitev, pri kateri je sodelovalo približno sto udeležencev, si je ogledala tudi ministrica za obrambo Andreja Katič.

Katičeva, ki je današnjo vajo ocenila za pomembno, je povedala, da je ta namenjena preverjanju organizacije, ki je v primerih množičnih nesreč najpomembnejša. Gre za organizacijo vse služb, ki drugače medsebojno ne sodelujejo, tovrstnega sodelovanja pa se njihovi pripadniki niso posebej učili in se z njim niso posebej srečevali.

Kot je dodala, poskušajo tovrstne vaje, na katerih njihovi udeleženci dobijo dragocene izkušnje, ki so se ob različnih množičnih nesrečah pokazale za neprecenljive, pripravljati čim pogosteje. Pri množičnih nesrečah in pravočasni pomoči sta namreč pomembna vsaka minuta in vsak pravilno opravljen postopek, je še dejala Katičeva.

Po podatkih ministrstva za obrambo so domači in tuji predavatelji na omenjenem tečaju predstavili nekaj izkušenj z množičnih nesreč in izrednih dogodkov, kot so potresi, teroristični napadi, epidemije in podobno.

Sicer pa so simulirali vajo množične nesreče in terorističnega napada z več sto poškodovanimi ter umrlimi, pri čemer so vključno z nepredvidljivimi dogodki preigrali scenariji verige reševanja od kraja dogodka do končne oskrbe v bolnišnicah. Prikazali so tudi vajo taktičnega reševanja pod ognjem in evakuacijo poškodovanih s helikoptersko enoto.

Kot so poudarili, ima reševanje ob množičnih nesrečah svoje posebnosti, saj je treba s pravilno razporeditvijo razpoložljivih virov narediti čim več za čim večje število poškodovanih. Ker tak dogodek vedno preseže zmogljivosti predbolnišničnih reševalnih služb in najbližje bolnišnice, pa sta nujna hitra reorganizacija dela ter sodelovanje sosednjih enot in drugih bolnišnic, so še opozorili.

Glavni zdravnik Slovenske vojske Andrej Strahovnik je povedal, da gre za sedmi tovrstni tečaj Slovenske vojske in drugih udeležencev, kot posebno pomembne pri tem pa je poudaril povezovanje, vključevanje in usmerjanje vseh sodelujočih v verigi reševanja. Na tovrstnih vajah se želijo naučiti "istega jezika" za obvladovanje množičnih nesreč, je še dejal.

Tečaj, ki se ga poleg vojakov udeležujejo predstavniki zdravstva na vseh ravneh, policisti in gasilci, od tujih kolegov pa predstavniki hrvaške vojske, sta pripravili Slovenska vojska in sekcija za zdravstveni odziv ob velikih nesrečah pri Slovenskem zdravniškem društvu.

Ministrica za obrambo Andreja Katič o pomenu vaje: