IMG-20240429-WA0004 Svet24.si

Foto: Za 30-letnega gornika na območju Šipkovega...

kresovanje, križe 2023 Svet24.si

Bo vreme zdržalo do kresovanja?

1683742182-dsc7277-01-1683742078866 Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

Celje Krznar Ekipa24.si

Kapo dol! Te besede Damirja Krznarja odmevajo! ...

Hana Huljić in Petar Grašo 1 Njena.si

Petar Grašo bo že drugič postal očka

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Novice Novo mesto

F&A&V: Potop v Krko, zimsko odprtje potapljaške sezone

Piše: Radio Krka

Čas objave:
14.01.2017 15:37

Novomeški potapljači so danes opravili opoldne tradicionalno odprtje potapljaške sezone z zimskim potopom v Krko.

Potapljači iz vse Slovenije so se zbrali pred prostori kluba, približno 20 pa se jih je potopilo v zimi primerno ohlajeno reko, in s tem prikazalo zmožnost potapljanja v najtežjih razmerah. Prireditelji pričakujejo do sto udeležencev.

Predstavnik Kluba za podvodne aktivnosti Novo mesto Aleš Blatnik je povedal, da bodo s 23. tovrstnim srečanjem potapljačev, ki bo potekalo pod okriljem Slovenske potapljaške zveze in se ga bo udeležilo tudi osem potapljaških kolegov iz dveh potapljaških klubov hrvaškega Karlovca, simbolno odprli sezono.

Za zimske razmere so se pred leti odločili, ker želijo pokazati, da se potapljači pod vodno gladino spuščajo skozi vse leto in v vseh razmerah. Ker je Krka zaradi nedavnih izredno nizkih temperatur ponekod zaledenela, pa bodo letos še posebej previdni, je dodal.

S sodobno potapljaško opremo se namreč lahko pozimi potapljajo tudi v Krko, ki ima pri Novem mestu te dni tri do štiri stopinje Celzija, ravno jesenski in zimski čas pa sta zaradi boljše vidnosti v morju in rekah ter zaradi manjše gneče ob morski obali za mnoge potapljače najbolj zanimiva, je pojasnil.

Novomeški potapljaški klub sicer šteje nekaj več kot 60 članov. Njihova glavna pozornost pri potapljanju je usmerjena k varnosti in sožitju z naravo, inštruktor potapljanja ter drugi izkušeni potapljači pa skrbijo za stalno izobraževanje in izpopolnjevanje klubskih članov. Lani so, na primer, izobrazili pet novih potapljačev, je dodal.

Novomeški potapljači tudi vrsto let pripravljajo septembrsko ekološko akcijo čiščenja Krkinega korita, pri kateri sodelujejo njihovi potapljaški prijatelji ter kolegi z vseh koncev Slovenije in Hrvaške. Pred klubskimi prostori na Župančičevem sprehajališču ob Krki pa so lani zgradili nov dostop do reke, ki je bistveno olajšal dostop in izstop iz vode, je še povedal Blatnik.

Aleš Blatnik o spustu


Aleš Blatnik iz Kluba za potapljaške aktivnosti