državna meja Svet24.si

Italija bi prekinila schengenski sporazum s ...

jesenice alge Svet24.si

Madež na Savi Dolinki je naraven pojav

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

matija-rupel Njena.si

Skrito v raju: Igralec na odru gol kot glista

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

Novice Novo mesto, Krško

F&V: Razmere se umirjajo, Krka bo poplavljala še jutri

Piše: Radio Krka

Čas objave:
15.10.2015 05:06

Vodotoki ponekod po državi še vedno naraščajo, a se bodo razmere v noči na petek najverjetneje postopoma umirjale. Po podatkih Agencije RS za okolje (Arso) bo naraščala predvsem reka Krka, in sicer vse do petka dopoldne. Ste fotografirali poplave v vašem kraju? Fotografije pošljite na novice@radiokrka.com ali preko sms na 031 33 44 33.

V jugovzhodnem in severovzhodnem delu države so v naslednjih urah še možna razlivanja vodotokov. Zaradi obilnih padavin je za vzhodno polovico države razglašena oranžna stopnja ogroženosti, so pojasnili na Arsu.

Po podatkih Agencije RS za okolje (Arso) bo naraščala predvsem reka Krka, in sicer vse do petka dopoldne. Največji predvideni pretok bo med 350 in 370 kubičnimi metri na sekundo, pri čemer se bodo poplavljene površine v spodnjem toku Krke še povečale. Trenutno so močno dejavni tudi hudourniki na območju Gorjancev.

Reki Kolpa in Lahinja imata ustaljene pretoke, trenutno pa še naraščajo Dravinja, Sotla s svojimi pritoki in Savinja v spodnjem toku. Ponoči se bodo razmere najverjetneje postopoma umirjale, bodo pa reke z izjemo Krke odtekale vse do petka dopoldne.

Vodnatost na zahodu države se počasi zmanjšuje, vode pa se umikajo nazaj v struge. To velja predvsem za območje reke Vipave, kjer je reka čez dan še poplavljala. Reka Ljubljanica bo še poplavljala na običajnih mestih, na ravninskih delih Pomurja in Podravja pa še vedno lahko zastaja voda.

Reke Kolpa, Lahinja in Sotla imajo ustaljene pretoke, prisotna so manjša razlivanja ob strugah. Dravinja, Mirna in Temenica trenutno naraščajo. Na območju jugovzhodne in severovzhodne Slovenije so danes popoldne še možna razlivanja ob manjših vodotokih.

Ljubljanica bo danes in jutri poplavljala na Ljubljanskem barju na območju vsakoletnih poplav. Na ravninskih predelih Pomurja in Podravja lahko zastaja voda zaradi kombinacije visoke podzemne vode in povečane vodnatosti manjših vodotokov. Voda se bo zadrževala tudi na kraških poljih Notranjske in Dolenjske.

Čez vikend se bodo razmere začele umirjati, kljub temu, da še pričakujejo posamezne padavine, so še pojasnili na Arsu.

Obilno deževje povzroča tudi precej preglavic. Po podatkih Uprave RS za za zaščito in reševanje so morali po vsej državi posredovati zaradi vdora meteorne vode oziroma poplavljanja vodotokov. Dopoldne se je v Armeškem v občini Krško sprožil tudi zemeljski plaz, v Slovenj Gradcu pa se je s pobočja na obvoznico prikotalilo več kamnitih skal, pri čemer je ena le za las zgrešila osebno vozilo.

Ponoči bo dež prehodno povsod ponehal, proti jutru pa bo na zahodu znova pričelo rahlo deževati. Najnižje jutranje temperature bodo od 6 do 13 stopinj Celzija. V petek bo spremenljivo do pretežno oblačno. Pojavljale se bodo krajevne padavine, predvsem plohe in v bližini morja tudi posamezne nevihte. Najvišje dnevne temperature bodo od 11 do 17 stopinj Celzija.

Težave z meteornimi vodami na Dolenjskem, v Beli krajini in Posavju
Ob 12.22 je v naselju Osrečje v občini Škocjan voda poplavila cesto. Delavci Cestnega podjetja Novo mesto so postavili oznake za zaporo ceste.

Ob 12.24 je v naselju Šmarje, občina Šentjernej, voda zalila kletne prostore stanovanjske hiše. Gasilci PGD Šentjernej so postavili protipoplavne vreče.

Ob 13.52 je meteorna voda zalivala kletne prostore stanovanjske hiše Pod Trško goro v Novem mestu. Gasilci GRC Novo mesto so namestili potopno črpalko in spremljajo situacijo.

Ob 15.03 je voda poplavila cesto Nova Lipa - Drežnik, občina Črnomelj. Delavci cestnega podjetja iz Črnomlja so cesto zaprli in postavili prometno signalizacijo.

Ob 15.43 je voda ogrožala hiši v Čadražah, občina Šentjernej. Posredovali so gasilci PGD Šentjernej in Maharovec, ki so postavili protipoplavne vreče in prečrpavali vodo.

Ob 16.43 je voda poplavila cesto v Družinski vasi, občina Šmarješke Toplice. Delavci Cestnega podjetja Novo mesto so postavili oznake za zaporo ceste.

Ob 16.54 je voda poplavila cesto Cerov Log – Orehovica, občina Šentjernej. Delavci JP EDŠ Šentjernej so cesto zaprli in postavili prometno signalizacijo.

Ob 16.56 je voda ogrožala hišo v Ledeči vasi, občina Šentjernej. Gasilci PGD Groblje so obkopali jašek in preusmerili naraščajočo vodo.

Ob 17.39 je voda poplavila cesto v Zavinku, občina Škocjan. Delavci Cestnega podjetja Novo mesto so postavili oznake za zaporo ceste.





Reka Krka poplavlja