stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Novice Novo mesto

F&V: S koncerta klasičnih gimnazij v Novem mestu

Piše: Radio Krka

Čas objave:
03.02.2017 08:50

V Evangelijski cerkvi Dobrega pastirja v Novem mestu je bil včeraj prvi koncert pevskih zborov in pevske skupine slovenskih gimnazij, ki izvajajo program klasične gimnazije - Gimnazija Poljane iz Ljubljane, Prva gimnazija Maribor, I. gimnazija Celje, Gimnazija Škofja Loka in Gimnazija Novo mesto.

Ideja za koncert gospel glasbe Fiat Lux! se je porodila na tretjem vseslovenskem srečanju dijakov klasičnih gimnazij decembra lani v Novem mestu, udeleženci pa si želijo, da bi se sodelovanje med šolami nadaljevalo in da bi koncert postal tradicionalen. S koncertom Fiat Lux – Bodi luč! so želeli sporočiti, da so dijaki in učitelji gimnazij, ki izvajajo klasične programe, zavezani humanim in etičnim vrednotam in da te uresničujejo v družinah, šoli in tudi v širši skupnosti.

S koncertom v Evangelijski cerkvi Dobrega pastirja, ki je ta projekt podprla, je novomeška gimnazija obeležila  tudi 500-letnico reformacije.

Prvi se je predstavil Mešani mladinski pevski zbor Gimnazije Škofja Loka, ki deluje v mešani zasedbi od leta 2006/07, zadnja štiri leta pod vodstvom zborovodje Žige Kerta. Zapeli so pesmi Hush! Somebody's callin my name in Gooin' to Betlehem.

Sledil je nastop Mešanega mladinskega pevskega zbora I. gimnazije v Celju. Začetki zbora segajo v leto 1945, ko ga je ustanovil znani celjski zborovodja Egon Kunej, od septembra 2009 pa deluje pod vodstvom Tomaža Marčiča. Na koncertu so zapeli pesmi Down To The River To Pray in All Day, All Night.

Tretji je nastopil Mladinski pevski zbor Prve gimnazije Maribor, ki deluje pod umetniškim vodstvom profesoric Polone Meke Ožinger in Maje Lutar. Predstavili so se s pesmima White Winter Hymnal in Go down, Moses. Vsi trije zbori imajo vrsto odmevnih nastopov v Sloveniji in tujini, njihovo kakovost pa potrjujejo številne nagrade in priznanja.

Gimnazija Poljane se je predstavila z glasbenim triom, ki ga sestavljajo Bojan Cvijetićanin, Lenart de Bock in Andrej Omejc, dijaki klasične gimnazije. Bojan je izvrsten pevec. Tudi Lenart je odličen pevec in kitarist, hkrati pa igra klarinet in saksofon. Andrej je saksofonist, dijak četrtega letnika na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana. Izvajali so pesmi Autumn Leaves in Tears in Heaven.

Zadnji je nastopil zbor šole gostiteljice, Gimnazije Novo mesto, ki ga vodi Vanja Popov. Zbor nastopa na različnih prireditvah in sodeluje s šolsko dramsko skupino Goga, ustvaril pa je tudi tri uspešne muzikale: mYUzikl, Zadnjič in Nekega dne. Tokrat so zapeli dve pesmi: First Day In Heaven in You Are Good.

Vrhunec večera je predstavljal skupni nastop vseh pevcev s črnsko duhovno pesmijo This Little Light Of Mine / Amen v priredbi Toreja Wilhelma Aasa. Koncert je izzvenel kot izredno glasbeno doživetje, ki je povezalo pet šol in lepo pozdravlja obletnico reformacije in bližajoči se kulturni praznik.