stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Novice

Februarja praznovali štirje 90-letniki

Piše: R.K.

Čas objave:
29.02.2024 12:07

V mesecu februarju so na območju Rdečega križa Metlika štirje občani obeležili visok življenjski jubilej.

2. februarja je 90 let napolnila gospa Marija Novak iz Otoka pri Metliki. Gospa Marija, rojena Tomc se je rodila na Primostku pri Metliki. Kot osemletna deklica je ostala brez očeta, kar je zaznamovalo razigrano otroštvo. Leta 1957 se je preselila k svojemu izbrancu na Otok, ker sta si ustvarila družino. A družinsko srečo je prekinila smrt moža in gospa Marija je pri komaj 44-tih letih ostala sama z otroki. Praznino, ki je nastala ob moževi izgubi, je zapolnjevala z dnevno skrbjo za dom, pripravo kosil in varstvom otrok. Usoda je hotela, da je pri 71-tih letih izgubila še sina; vsak odhod jo je globoko prizadel, a jo hkrati naredil še močnejšo.

Časov njenega otroštva in mladih dni, pravi, ni moč primerjati z današnjimi. Sama je v življenju trdo delala in skromno živela, kajti, kot pravi “ če je vsega preveč ne ceniš življenja, ki ti je podarjeno.”

V hiši, kjer še vedno postori vsa manjša opravila, zdaj živi sama. Vse življenje je bila delavna, zagnana in skromna. Gospa Marija redno spremlja dnevne dogodke in je “z vsem na tekočem”, rešuje križanke, veliko tudi bere. Je vesele narave in zelo družabna, uživa v družbi prijateljev in sosedov, s katerimi vsak dan spije jutranjo kavo.

Ob sorodnikih, prijateljih, njenih treh otrocih, štirih vnukih in petih pravnukih smo ji vse dobro zaželeli tudi predstavniki krajevne organizacije Rdečega križa Podzemelj in občinske organizacije Metlika, Društva upokojencev Gradac, Zveze borcev Metlika in županja občine Metlike, gospa Martina Legan Janžekovič. 

3. februarja je praznoval visoki življenjski jubilej Tone Štefanič iz Krivoglavic. Rodil se je v številčni družini "pri Štefenčevih" na Doljnih Dobravicah. Že otroštvo mu ni prizanašalo, saj je v 2. svetovni vojni padel oče, čez nekaj let pa je umrla še mati. Pred 67 leti, se je poročil z ženo Ivano na Krivoglavice, v lepem zakonu sta se jima rodili hčerki Tončka in Anica . Z ženo sta bila skrbna, delovna, skromna, trdo in težko sta delala na kmetiji, gozdu, trtju Tone pa v Novoteksu 4 izmene, po nočni pa še na Silosu v Gradacu. Prav tako je bil vedno vsakemu pripravljen pomagat pri delu. Z ženo sta veliko ustvarila in priskrbela.

Pred več kot tridesetimi leti, ga je usoda preizkušala, imel je obrabljen kolk, stvari so se zapletle in od tedaj je brez kolka, dobil berglo za pomoč pri hoji. Nikoli ni obupal, ker je imel in ima rad življenje in delo. Pozimi je rad pletel košare, koše, izdeloval lestve, to se je naučil od starega očeta. Bil je tudi strasten nabiralec gob, gobe sta nabirala tudi z dr. Vinkom Kambičem. Pred 6 leti je izgubil ženo, s katero sta bila poročena 60 let. v veselje in ponos so mu 3 vnuki in 6 pravnukov, ki mu krajšajo čas. Zanj skrbita hčerka Anica in vnukinja Mojca. 

4. februarja je 90 let napolnila gospa Ivanka Rus iz Metlike. Gospa Ivanka, učiteljica razrednega pouka v pokoju, je v Metliko prišla iz Dobrave pri Radovljici, kamor jo je z dekretom leta 1954 poslal takratni Komite za šolstvo. Njena prva služba je bila na osnovni šoli na Radovici, kjer je poučevala tri leta, nato pa nadaljevala v Drašičih, Podzemlju in v Metliki, kjer je ostala do upokojitve. 

Moža Zvoneta Rusa, tudi učitelja, je spoznala na eni izmed šol, na katerih je poučevala. Po besedah nekdanjega ravnatelja Osnovne šole Metlika, Jožeta Muzetiča, je gospa Ivanka pri razvoju metliške šole pustila velik pečat, učencem številnih generacij pa dobro popotnico za življenje. Pri delu je bila uspešna in zelo cenjena, med sodelavci pa zelo spoštovana.

Ljubi so ji spomini na čase otroštva, ko je bilo med ljudmi več razumevanja in medsosedske pomoči; danes, pravi, vsak živi po svojih močeh in zmožnostih.

Pred štirimi leti je izgubila moža. V hiši, kjer še vedno postori vsa manjša opravila, po moževi smrti živi s sinom. Gospa Ivanka je čila devetdesetletnica, ki se še vedno sama odpravi v trgovino, rada in veliko bere, redno spremlja dnevne dogodke in rešuje križanke, zelo rada pa se tudi pogovori in nasmeji s sosedi in prijatelji, saj je po naravi zelo družabna.

Ob sorodnikih, prijateljih in sosedih smo ji vse dobro zaželeli tudi predstavniki občinske organizacije Rdečega križa Metlika, Društva upokojencev Metlika, Zveze borcev Metlika in županja občine Metlika, gospa Martina Legan Janžekovič.

Stanka Molek je 18. februarja 2024 napolnila 90 let. Rojena in odraščala je v sedemčlanski družini Slančevih iz Slamne vasi. V Metliko, kjer sta z možem ustvarila dom in družino, se je preselila leta 1955 in se zaposlila kot tajnica na Občini Metlika. Po sedmih letih je Občini pomahala v slovo in odšla v Dom starejših občanov, kjer je bila zaposlena do upokojitve.

Gospa Stanka je veliko delala tudi na domači kmetiji, a je vedno našla čas in voljo za pomoč drugim. Bila je aktivna članica Rdečega križa, tudi krvodajalka, aktivna je bila še pri Zvezi borcev NOB in v Društvu upokojencev Metlika. Pravi, da je v življenju veliko delala; tudi danes, pri že kar častitljivi starosti je ne boste našli brez dela. Še vedno rada kaj postori v hiši, kjer živi s sinovo družino, veliko bere, rešuje križanke, gleda televizijo in še kaj bi se našlo.

V življenju se ni vdajala malodušju, k vsaki težavi je pristopala pozitivno in tudi vedno našla rešitev. V njenem domu je bilo velikokrat živahno, saj je rada ponudila prostor za medsosedska druženja.

Ob dveh otrocih, štirih vnukih in sedmih pravnukih, sosedih in prijateljih smo ji vse dobro zaželeli tudi predstavniki območnega združenja Rdečega križa Metlika, Društva upokojencev Metlika, Zveze borcev za vrednote NOB Metlika in podžupanja občine Metlika, gospa Anica Kopinič.