901596_f168_dragonja_promet02t Svet24.si

Poklukar nakazal, da obmejnih muk junija letos še...

toplotna črpalka1 Svet24.si

Obljubljal toplotne črpalke, vzel pa le denar

1683742182-dsc7277-01-1683742078866 Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne ...

jansa orban fb1 Reporter.si

Janša nima ugleda v Bruslju, on seže le do ...

doncic dallas Ekipa24.si

Dončić je razkril, kaj se dogaja z njegovim ...

Nina (Melani Mekicar) Njena.si

Melani Mekicar razkrila, kdaj in kje je spoznala ...

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Novice Novo mesto

Folklorno društvo Kres obeležuje 40-letnico

Piše: Radio Krka

Čas objave:
20.11.2015 14:24

Folklorno društvo Kres iz Novega mesta bo jutri ob 19. uri, s celovečerno odrsko predstavo, obeležilo visokih 40 let delovanja in 650 let Novega mesta. Častni gost prireditve bo predsednik republike Slovenije Borut Pahor.

Folklorno društvo Kres je bilo ustanovljeno 21. septembra 1975, ko je ustanoviteljica Branka Moškon v manjši plesni sestav povezala nekaj ljubiteljev ljudskega plesa iz Novega mesta in okolice. Društvo je od tedaj doživelo velik razmah, tako po številu članov, ki jih je bilo v 40- tih letih več kot 5000, obsegu in kakovosti dela, ter prepoznavnosti v Sloveniji in tujini.

Društvo je v vsem tem obdobju močno zaznamovalo ljubiteljsko kulturno dejavnost na Dolenjskem, Novega mesta pa si brez Kresa in vseh sedanjih in nekdanjih Kresovcev mnogi niti ne znajo več predstavljati. Danes združuje društvo 150 aktivnih članic in članov, ki letno nastopijo v povprečju na 40 nastopih, doma in v tujini. Za svoje delo je bilo že večkrat nagrajeni, tudi z najvišjimi državnimi priznanji za ljubiteljsko in folklorno dejavnost ter najvišjim priznanjem domače občine.

Naključje je hotelo, da praznuje društvo svoj jubilej v letu, ko obeležuje 650-let obstoja tudi Novo mesto, zato bodo v jubilejni odrski predstavi združili mejnike plesa in mesta.


V 12 prizorih bodo rekonstruirali vzdušje različnih zgodovinskih obdobij. Tako bomo lahko na odru novomeške dvorane Marof slišali razglas, s katerim je Rudolf IV. Habsburški leta 1375 na mestu, kjer do tedaj še ni bilo naselja, dal ustanoviti in razglasiti mesto, ki ga je poimenoval po sebi, a so ga ljudje tudi zaradi omenjenega dejstva od začetka imenovali tako, kot ga poznamo še danes, Novo mesto. Sledili bodo prizori, ki bodo obudili duha kmečkih uporov in turških vpadov, Valvasorja, slavja ob 500-letnici Novega mesta, obeh svetovnih vojn, slovitega Zleta bratstva in enotnosti iz leta 1960, novomeških modernistov, telovadcev ter dveh družabnih fenomenov dolenjske prestolnice, cvičkarije in noči na reki Krki. Slednja bo rdeča nit sklepnega prizora prireditve, ki ga bo sklenila krstna izvedba aranžmaja neuradne novomeške himne, Grem domov v Novo mesto, za godalni sestav, zbor in rock zasedbo.

Častni gost prireditve bo predsednik Republike Slovenije, Borut Pahor, ki bo na prireditvi tudi častni govorec. Društvo pa bo na prireditvi doživelo še eno v vrsti strokovnih potrditev, saj bo prejelo najvišje priznanje Zveze ljudskih tradicijskih skupin Slovenije.

Pogovor z Branko Moškon, umetniško vodjo FD Kres in Gregorjem Blažičem, predsednikom društva