stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Novice Krško

FOTO: 20 let zobozdravstva Tatalovič

Piše: Radio Krka

Čas objave:
10.03.2013 11:29

Leta 1993 je Milan Tatalovič, potem ko je prenehal z delom v krškem Zdravstvenem domu, odprl prvo koncesijsko ambulanto za zobozdravstvo v krški občini in med prvi zaoral ledino zasebnemu zobozdravstvu.

Ta je sprva imela svoje prostore na Dalmatinovi 5, v Krškem na bivši lokaciji fotokopirnice Savaprojekta. Konec leta 1996 pa se je ambulanta preselila na novo lokacijo, na levi breg Save, na Tovarniško 10, kjer je tudi danes.

Milan Tatalovič se je za zasebništvo odločil predvsem zato, ker je imel tako več svobode, čeprav si je moral vso zobozdravstveno opremo s pomočjo kreditov nabaviti sam.

Je pa imel tako več možnosti dodatnega usposabljanja in pridobivanja novih znanj kot v javnem zavodu. In tudi več svobode pri nabavi novih aparatur, ki so se pojavile na tržišču, saj si je vedno pri delu želel slediti novostim v tej panogi. Imel je več možnosti uporabe novih sodobnejših in kvalitetnejših materialov in temu primerne opreme.

Več svobode pri izbiri strokovnih sodelavcev, predvsem zobnih tehnikov. Ter na ta način zagotovil oz. omogočil pacientom boljšo in kvalitetnejšo storitev.

Tudi oba njegova otroka sta se odločila, da kreneta po očetovim stopinjah. Zato jima je omogočil šolanje tudi s pomočjo Regijske razvojne agencije Posavje, kjer sta oba prejemala štipendijo. Peter se je odločil za študij zobozdravstva v bližnjem Zagrebu, Živa pa v Ljubljani.

Zdaj sta že oba diplomirala in se redno zaposlila v očetovi ambulanti, ki se je zato iz s.p.-ja preoblikovala v podjetje – Tatalovič zobozdravstvo d.o.o.

To poleg rednega dela strokovno sodeluje z javnim zavodom – Zdravstvenim domom Krško, tako da opravlja tedensko dežurstvo za neopredeljene paciente in dežurstvo ob petkih popoldan in sobotah dopoldan.

Zdaj so v zobozdravstveni ambulanti redno zaposlene štiri osebe, poleg članov družine Tatalovič (Milan, Peter in Živa) še asistentka Sonja Škoberne, ki je v ambulanti že od vsega začetka, druga asistentka Petra Novak pa je za zdaj še zaposlena za določen čas.


Svoje prve izkušnje v ambulanti pridobiva tudi njihova štipendistka Katja Ereš, ki je študentka 6. letnika Stomatološke Fakultete v Ljubljani. Po upokojitvi pa v ambulanti občasno priskoči na pomoč tudi Tanja Tatalovič, žena in mama, ki ima na skrbi urejanje administrativnih in drugih zadev. Tako da lahko govorimo o pravem družinskem podjetju.

Že od samega začetka je imela ambulanta sodobno opremo, ki so jo vseskozi obnavljali in dopolnjevali. Ves čas je imela tudi svoj rentgen. Za še lažje in še boljše storitve, ki jih želijo ponuditi svojim pacientom pa so letos ordinacijo posodobili še z nakupom ortopana in novim zobozdravniškim stolom ter posodobili čakalnico, kjer pacienti s pomočjo poljudno-znanstvenih člankov in elektronskega medija že dobijo določene informacije potrebne za njihovo vzdrževanje ustnega zdravja.

Vsako leto so v ambulanti potekale tudi učne delavnice, na katerih so svoje znanje predstavljali številni domači in tuji profesorji stomatologije. Zobozdravstvena ambulanta je pacientom na voljo od ponedeljka do četrtka od 8. do 20. ure, ob petkih pa od 8. do 15. ure.

Ordinacija sprejema tako paciente z zdravstveno kartico kot tudi samoplačnike. Vanjo prihajajo pacienti iz vse Slovenije, ne zgolj iz krške občine, pa tudi iz sosednje Hrvaške. V dvajsetih letih so tako v ordinaciji zabeležili okoli 45 tisoč obiskov pacientov.

Družina Tatalovič želi svojo ponudbo zobozdravstvenih storitev zdaj še razširiti. Zato nameravajo v bodoče k sodelovanju pritegniti tudi ostale specialiste – kirurge, ortodonte in druge strokovnjake za zdravje zob, najprej pa bodo poiskali specialistko za ustno higieno, ki bo mlade in stare skušala naučiti, kako pravilno čistiti zobe in skrbeti za ustno higieno, saj želijo delovati tudi preventivno in ne samo potem, ko je že potrebno zdravljenje.

Milan Tatalovič je med opravljanje svoje dejavnosti kot zasebnik vseskozi skušal pomagati svojim pacientom, ki so imeli poleg zdravstvenih tudi finančne težave. Zato se je odločil, da svojega jubileja – 20. letnice, ne bo proslavljal.

Namesto denarja za proslavo je tega namenil tričlanski družini iz Brestanice, in mlademu dekletu, ki bodo njegove pomoči zagotovo zelo veseli. S to gesto je dokazal, da se ni za zasebništvo odločil zato, da bi služil, ampak ker ima to delo rad. Rad pa tudi pomaga tistim, ki so pomoči potrebni.