dsoprizidek Svet24.si

Brez tujcev bi oddelke v novomeškem domu ...

pgd-križe, pgd-tržič, požar-sebenje Svet24.si

Foto: Zagorela hiša v občini Tržič

1715284723-172a1607-1715284697348 Necenzurirano

Afera sodna stavba: kabinet Andreje Katič bo ...

anze logar pl3 Reporter.si

Anže Logar izzval Janšo: »Pripravljen sem na ...

maribor af Ekipa24.si

Sol na ljubljanske rane! Ste videli, kaj so ...

Kate se je odločila, da bo okrevala na res rajskem otoku Odkrito.si

Kate Middleton - okrevanje v ‘raju’

luka doncic dallas pm Ekipa24.si

Kar je 'pretepeni' in poškodovani Dončić ...

Novice Sodražica

FOTO & AUDIO: Psoglavski dnevi v Sodražici ob močnemu nalivu

Piše: Radio Krka

Čas objave:
26.06.2016 15:27

V organizaciji Turističnega društva Sodražica in tamkajšnje občine že od petka v Sodražici potekajo tradicionalni Psoglavski dnevi. Gre za prikaz številnih dejavnosti v kraju, po katerem so nekoč potekale pomembne trgovske poti.


Pred 255 leti je cesarica Marija Terezija tudi Sodražici podelila trško pravico, tržni dnevi so se v tem kraju vrstili vse do pred drugo svetovno vojno.

Poleg tega to območje že stoletja slovi po pridnih izdelovalcih suhe robe, ki še danes nekaterim družinam reže debelo skorjo kruha. »Trško življenje, kjer so se ljudje srečevali, trgovali, kovali vezi, ki so se končale tudi s poroko, nas je spodbudilo, da pred dvanajstimi leti oživimo Trški dan, deset let pa je od tega, ko smo prireditvi dodali ime Psoglavski dnevi,« je dejal Jože Levstek, gonilna moč Turističnega društva, ki je z Občino pripravilo tridnevno snidenje.


V treh dneh, od petka do danes, se je zvrstilo več odmevnih in za obiskovalce vsebinsko bogatih prireditev. Te so se začele v petek s dnevom športnega društva Extrem in glasbenim večerom sodraških skupin.
Sobota je bila v znamenju raznolikih športnih dejavnosti športa in Vaškega večera na trgu. Nastop domače dramske skupine in sodraških tamburašev je zvabil lepo število obiskovalcev. Danes dopoldan je bilo poleg domače obrti videti še prikaz žganjekuhe, kovaštva, lončarstva, čevljarstva, predenja volne in pletenja ter nastop domačih glasbenih in folklornih skupin. Obiskovalcem so se predstavile tudi domače ustvarjalne skupine ter gosti iz Velikih Lašč, Kočevja in Pirnič. »Kot vidite, tudi dež okoli poldnevna ni pregnal ljudi. Rajanje se bo zavleklo dolgo, » je dejal sodraški župan Blaž Milavec. Slavnostni govorec je bil dr. Boris Pleskovič, predsednik Slovenskega svetovnega kongresa, ki je bil navdušen nad videnim.

Blaž Milavec


Boris Pleskovič


Jože Levstek o prireditvi