pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Brigita Langerholc Njena.si

Brigita Langerholc se je z družino preselila na ...

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Novice Brez opisa

FOTO & AVDIO: Kočevski Rog, območje izjemne naravne in kulturne dediščine

Piše: Radio Krka

Čas objave:
03.08.2016 20:04

Kočevski rog, od stvarnika podarjena več sto hektarjev velika kraška planota, že od nekdaj slovi kot območje izjemne naravne in kulturne dediščine, po kateri se prepletajo pragozdovi, kraške jame,drevesni velikani in tudi ogrožene živalske vrste.


Na tem obsežnem območju, ki se razprostira v občinah Kočevje, Dolenjske Toplice in Semič, delno tudi v občinah Žužemberk in Črnomelj, so tudi sledi izgubljenih Kočevarskih vasi, ruševin parnih žag, ohranjene partizanske bolnišnice in Baza 20, različnih spominskih obeležij in lokacij povojnih pobojev.

»Poletje v Kočevskem Rogu« je enomesečni projekt, ki je povezal na tem gozdnatemu območju številna društva, zavode in posameznike, ki sicer že desetletja tod iščejo ustvarjalno inspiracijo. Vrata Kočevskega Roga so na široko odprli julija z izvedbo vrste tematskih predstavitev,sprehodov, ustvarjalnih delavnic. » Za nami je plodno delo, pripravili smo 17 odmevnih dogodkov na različnih lokacijah, na koncu pa še forum, ki je nakazal pot, kako naprej. Ni kaj, ko modri možje stopimo skupaj, je iztržek še kako otipljiv, » je dejal Matjaž Matko, direktor zavoda Nesseltal iz Koprivnika nad Kočevjem, enega izmed pobudnikov Tematske predstavitve naravne in kulturne dediščine Kočevskega roga.

»Povezali smo devet društev, dva muzeja, turistične kmetijo, vmes dobili nekaj novih deležnikov. Vmes, ko je projekt potekal, so v sosednih občinah ( občina Dolenjske Toplice je izvajalec programa, želeli bi vključiti tudi občini Kočevje in Semič) ) zaznali, da je to dobra zgodba, a le s povezovanjem bo imela dodano vrednost, »je poudaril Andrej Hudoklin , koordinator projekta. Težo projektu je poleg tematskih ustvarjalnih zgodb (bodisi v pragozdu, na zeliščarskih delavnicah, kraških jamah, na kolesarskih poteh, zgodovinskih krajih…) dala tudi fotografska tridnevna kolonija , ki je zbrala več kot 30 odraslih in petnajst članov njihovih družin. »Ugotovil sem, da je ta prostor prvinsko vabljiv, » je dejal vsestranski fotograf Borut Peterlin, ki je avtor skupinske fotografije .

Andrej Hudoklin o dodatnih vrednostih


Borut Peterlin o vtisih


Matjaž Matko o začetkih projekta


Matjaž Matko o nadaljnih korakih


Matjaž Matko o roški ofenzivi


Andrej Hudoklin o povezovanju občin