roka, dež Svet24.si

Nalivi bodo tako močni, da so izdali oranžno ...

nadangel metatron Svet24.si

Posebej za vas spreobrača vaš čas nadangel ...

andrej zubicki zubitsky bobo Necenzurirano

Ruski oligarh prodaja Slovensko industrijo jekla

vila arboretum-pl1 Reporter.si

Bo nova vila Joca Pečečnika na vodik? Eden ...

cene prevc pm Ekipa24.si

Ne le Nika Vodan, še ena sanjska poroka v ...

Kate se je odločila, da bo okrevala na res rajskem otoku Odkrito.si

Kate Middleton - okreva "skrita v raju!"

doncic 11 Ekipa24.si

Ni videti dobro! Dončića posneli, ko je korakal ...

Novice Kočevje

FOTO: 4. Festival lesa v družbi uglednih gostov

Piše: Radio Krka

Čas objave:
11.11.2016 13:06

V Kulturnem centru Kočevje se je včeraj uradno začel 4. Festival lesa, ki bo potekal vse do 20. novembra. Festival je slavnostno odprl predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, v družbi župana občine Kočevje Vladimirja Prebiliča in vodje festivala, Mete Kamšek.

Osrednji otvoritveni dogodek je pod vodstvom akademskega igralca in domačina Gašperja Jarnija na piedestal postavil slovenske znanstvenike in raziskovalce oziroma najnovejše inovacije vezane na les, lesno industrijo in gozd.

Na otvoritvi festivala je občinstvo s poljudnimi vpogledi v svet inovacij navdušila peterica uglednih govorcev iz različnih področij. Po besedah organizatorjev Festivala lesa je bil cilj dogodka predvsem približati gozd in les ljudem ter vso njegovo neprecenljivo vrednost in možnosti, ki nam jih ponuja.

Prof. dr. Primož Oven z Biotehniške fakultete v Ljubljani je predstavil nanocelulozo kot inovativen proizvod prihodnosti iz lesne biomase. Prof. dr. Samo Kreft, mag. farm. s Fakultete za farmacijo v Ljubljani je izpostavil izjemna dognanja o zdravilnih učinkih izvlečka lesa jelke. Izr. prof. dr. Andreja Kutnar s Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije z Univerze na Primorskem pa je predstavila uporabo lesa v povezavi s številnimi vidiki ustvarjanja zdravega življenjskega okolja in center InnoRenew CoE. S področja lesne industrije je izr. prof. dr. Miha Humar z Biotehniške fakultete spregovoril o inovativnih pristopih za izboljšanje odpornosti lesa, ki omogočajo izdelavo materiala za najzahtevnejše pogoje uporabe. Iz domačega podjetja Melamin pa je o projektu Bio-rafinerije za pretvorbo lesne biomasev električno energijo in bio-metanol spregovoril dr. Igor Mihelič, skrbnik za tehnologije in investicij v Melaminu.

Na večernem dogodku je bila obenem premierno predstavljena tudi instalacija in performans »Kdo smo, ste, so?« akademskega kiparja, doc. mag. Marka Glavača in dijakov Gimnazije in srednje šole Kočevje, v katero so vključili izdelke nekdaj uspešnega lesnega podjetja LIK.


Do 20. novembra Festival lesa prinaša še številne druge dogodke, od delavnic, oblikovalske tržnice lesenih izdelkov do strokovnih predavanj, Start up vikenda in razstav Dotik lesa ter Made in ribnica. Celoten program je na voljo na spletni strani festival-lesa.si.


O Festivalu lesa
Festival lesa je bil prvič leta 2013 kot odziv na stanje lesne industrije na kočevskem in v Sloveniji - za razmislek o priložnostih, ki jih ponuja naša gozdnata pokrajina. Gimnazija in srednja šola Kočevje ter Občina Kočevje, sta želela povečati zanimanje mladih za lesarske poklice, opomniti lokalno prebivalstvo na vrednost lesa kot naravne dobrine, se povezati s podjetniki in povečati pozitivno miselnost v mestu z enim najvišjih odstotkov brezposelnosti v Sloveniji. Danes Festival lesa prinaša pester nabor dogodkov za različne interese. Od ustvarjalnih delavnic, razstav in družabnih večerov do strokovnih izobraževanj in predavanj.