stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Novice Šentjernej

FOTO: 46. teden cvička začeli s strokovnim posvetom

Piše: A.P.

Čas objave:
23.05.2018 13:27

V Kulturnem centru Primoža Trubarja je v torek potekal strokovni posvet z naslovom Cviček PTP med tradicijo in sodobnostjo.

Pred posvetom je potekalo srečanje z novinarji, kjer so zbrani župan Občine Šentjernej Radko Luzar, predsednik Društva vinogradnikov Šentjernej Jurij Krštinc, predsednik letošnjega ocenjevanja vin Samo Hudoklin in predsednik Zveze društev vinogradnikov Dolenjske Miran Jurak predstavili letošnji zbornik ob 46. Tednu cvička, ki sta ga uredila prisotna doc. dr. Marjetka Rangus s Fakultete za turizem Univerze v Mariboru in dipl. ing. agronomije Jože Simončič, direktor Kmetijsko gozdarskega zavoda Novo mesto. Za novo oblikovno podobo zbornika je zaslužen šentjernejski akademski slikar Simon Kajtna.

Na strokovnem posvetu so sledila predavanja z naslednjimi temami: Bolezni lesa vinske trte – stari znanec, spregledani sovražnik predavatelja prof. dr. Denisa Rusjana iz oddeleka za agronomijo Biotehniške fakultete, Univerze v Ljubljani, Cviček PTP – izboljšanje kakovosti z boljšo kontrolo predelave predavatelja dr. Klemna Lisjaka s Kmetijskega inštituta Slovenije, Razvoj kolektivne blagovne znamke predavatelja Dušana Brejca, direktor Vinske družbe Slovenije d.o.o. Sledili sta predstavitvi Barbare Pavlakovič s Fakulteta za turizem Univerze v Mariboru z naslovom Tržni položaj cvička in Maje Žibert, 21. vinske kraljica Slovenije z naslovom Slovenija – vinska destinacija? Po posvetu je sledila Okrogla miza »Vino in poslovni svet«. Na njej so okrogli mizi so sodelovali:Ivan Kralj, direktor Arex d.o.o., Mirjan Kulovec, predsednik uprave in generalni direktor Kolpa d.d., Janez Gorišek, konstruktor planiške velikanke in častni občan občine Šentjernej, Sonja Anadolli, predsednica uprave Deželne banke Slovenije, Dušan Brejc, direktor Vinske družbe Slovenije d.o.o in direktor KGZS – Zavoda Novo mesto Jože Simončič.

Predsednik društva vinogradnikov Šentjernej Jurij Krštinc o pripravah na 46. teden cvička