Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Novice Novo mesto

AVDIO&FOTO: Dedek Mraz bo - starši ste prijavili otroke?

Piše: Dolenjski list, M.M.

Čas objave:
04.11.2018 18:29

Letošnji Veseli december je ekipi Društva prijateljev mladine Mojca iz Novega mesta predstavljal poseben izziv. Maja so se sporazumno razšli z Janezom Pavlinom, ki je obiske dedka Mraza na Dolenjskem prirejal desetletja, poleg tega pa jim je zagodla še evropska uredba o varovanju osebnih podatkov. A brez skrbi, dedek Mraz bo otroke brezplačno razveseljeval in obdarjal tudi za letošnje decembrske praznike.

»Uredba Evropske unije o varovanju osebnih podatkov dedku Mrazu letos prvič onemogoča pridobiti seznam otrok iz uradnih evidenc, zato potrebujemo pomoč staršev,« so na svojih spletnih straneh objavili v DPM Mojca. Kot je znano, je njihov decembrski dobrotnik 48 let brezplačna darila namenil okoli pet tisoč otrokom dolenjskih občin na svojem popotovanju po domala vseh krajevnih skupnostih, a se je za letošnjo 49. obdaritev nekoliko zapletlo.

Kateri otroci bodo dobili darila?
Letos so sicer na vrsti otroci, rojeni med 1. januarjem 2012 in 31. decembrom 2017. Društvo je moralo do konca minulega meseca tako zbrati prijave oz. soglasja staršev, a le z območja novomeške mestne občine. Kot so pojasnili, so se z drugimi občinami dogovorili, da bodo zadeve skupaj uredili oz. rešili na drugačen način. O obdaritvi bodo vsi starši pravočasno obveščeni, so še poudarili.

Ste prijavili svojega otroka?
Starši z območja novomeške občine so morali torej, če želijo biti povabljeni na obdaritev, izpolniti prijavo, ki je objavljena na spletnih straneh društva, in jo skupaj s fotokopijo otrokovega osebnega dokumenta poslati na elektronski ali poštni naslov društva. Zbiranje prijav so podaljšali, do ponedeljka, 12. novembra. Starši morajo izpolniti prijavo, ki je objavljena na spletni strani društva.

 »Soglasja dobivamo tudi od staršev iz drugih občin in jih bomo že uredili z našimi evidencami. Tu so nam veliko pomagale posamezne občine in vrtci, sicer pa bomo vse zbrane dokumente po zaključenem Veselem decembru uničili in naslednje leto zadevo ponovili, tako od nas zahteva omenjena evropska uredba,« je povedala predsednica društva Marjeta Ferkolj Smolič.

Na vsaki obdaritvi spremljajo odzive otrok in se prilagajajo za naslednjo. Intenzivne priprave pa se začnejo poleti.  V ožji ekipi so Silvester Polak, Toni Mežan, Irena Plavec, Maryana Pangre, Ines Kastrevc in Miran Blažič, ter Marjeta Ferkolj Smolič. 

Otroke in družine nasploh želimo opozoriti na pomen čebel. Letos darilo zato poleg medu vsebuje dve knjigi o čebelah, poleg bo tudi samostoječa dvostranska tabla, primerna tako za flomastre kot za kredo, pa otroški komplet za risanje, sestavljen iz zvezkov, peresnice, svinčnikov, ravnila ipd. Seveda ne bo manjkala še kakšna zdrava sladkarija.«

Obdaritev društva se je v takšni obliki obdržala le še na Dolenjskem. Na njej sprejmejo okoli pet tisoč otrok  in razdelijo okoli 14 ton blaga. 

Poleg MO Novo mesto, Straže, Šentjerneja, Škocjana, Žužemberka, Šmarjeških Toplic in Mirne Peči bo  karavana Društva prijateljev mladine Mojca obiskala tudi občino Dolenjske Toplice. Tam so že kupili svoja darila, tako da bo Mojca poskrbela za spremljevalni program. Tudi v letošnjem ne bo manjkal priljubljeni čarovnik Toni.

Celoten članek si lahko preberete v aktualni tiskani izdaji Dolenjskega lista!

Predsednica društva DPM Mojca Marjeta Ferkolj Smolič

Marjeta Ferkolj Smolič o zbiranju prijav za obdaritev otrok