nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

festival svobode gibanje svoboda zbiljsko golob pl Reporter.si

Golobovo napihovanje z dvema mandatoma, v katerih ...

gabriela doncic 24 Ekipa24.si

Uau! Luka Dončić pokazal izjemno darilo, ki ga ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Novice Črnomelj

FOTO: Zanimive delavnice v Krajinskem parku Kolpa

Piše: KP Kolpa, M.A., T.J., B.G.

Čas objave:
01.02.2019 12:31

V okviru projekta povečanje samooskrbnosti z naravnimi potenciali Bele krajine, z akronimom volna, lan, konoplja, v januarju in februarju 2019 izvajajo številne delavnice. Dve sta bili že izvedeni, sledijo jima še tri zanimive ustvarjalnice. Gre za projekt LAS DBK.

IMG_02 (2).jpg
Delavnice v KP Kolpa
Foto: KP Kolpa

Industrijska konoplja – hranljivo živilo za vsak dom
V četrtek, 10. januarja 2019, je bil, v Kulturnem domu Črnomelj, izobraževalni dan z naslovom Industrijska konoplja – hranljivo živilo za vsak dom. Po kratki predstavitvi projekta in partnerjev je sledilo predavanje pridelovalca industrijske konoplje Antona Abseca, univ. dipl. inž. živilske tehnologije iz Krupe pri Semiču o pridelavi industrijske konoplje, pobiranju pridelka, sušenju in ločevanju semen od cveta. Zatem smo obiskovalcem prikazali posnetek o ročnem in strojnem pobiranju vršičkov industrijske konoplje, ki smo jo prvikrat strojno pobirali septembra 2018. Sledilo je predavanje dr. Romana Štuklja, asistenta raziskovalca na Zdravstveni fakulteti Univerze v Ljubljani o hranilnih lastnostih industrijske konoplje ter možnostih za njeno uporabo v vsakdanjem življenju. Po predavanjih se je preko vprašanj obiskovalcev razvila zanimiva razprava o industrijski konoplji, ki smo jo nadaljevali v avli Kulturnega doma Črnomelj na pokušini dobrot iz semen industrijske konoplje. Pokušali smo oluščena konopljina semena, namaz iz konopljinih semen, piškote iz konopljine moke in konopljin napitek, kar je pripravila družina Kočevar z Rožanca. Člani društva RIM LAN, društva za kmetijstvo, turizem, kulinariko in domače obrti so prikazali izdelavo konopljine niti za nadaljnjo izdelavo konopljine vrvi. V okviru projekta VOLNA, LAN, KONOPLJA bomo partnerji Zadruga Suplimi zadruga za pridelavo in predelavo ekološke konoplje z.o.o., Javni zavod Krajinski park Kolpa, Mirabilis, poslovne dejavnosti in gradbene storitve, d.o.o., RIM LAN, društvo za kmetijstvo, turizem, kulinariko in domače obrti, Adlešiči in Eko društvo Krupa v letošnjem letu izvedli še več izobraževalnih dogodkov o ovčji volni, lanu in industrijski konoplji, na katere vas bomo vabili preko medijev. Ker je projekt sofinanciran s strani Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja, so vsi dogodki za obiskovalce brezplačni. 

IMG_3909.jpg
Delavnice v KP Kolpa
Foto: KP Kolpa

Polstenje ovčje volne v uporabne izdelke
V četrtek 24. januarja je v Belokranjskem izročilu potekala delavnica v kateri so udeleženke/udeleženci iz mikane volne s pomočjo tehnike mokrega in suhega polstenja (filcanja) ustvarjali zanimive izdelke. Delavnica je bila šele uvod na poti pridobitve znanja za vrhunske mojstre/mojstrice polstenja.

Delavnice KP Kolpa, ki jih bodo še izvedli:
- Pletenje z volno, lanom in konopljo, 14. februar 2019, ob 17. uri v prostorih Belokranjskega izročila, Črnomelj, financirata EKSRP in KP Kolpa
- Izdelava izdelkov iz konopljine vrvi, 21. februar 2019 ob 17. uri v prostorih Belokranjskega izročila, Črnomelj, financirata EKSRP in KP Kolpa
Delavnice v organizaciji Javnega zavoda Krajinski park Kolpa so za udeležence brezplačne, a obvezna je predhodna najava – do zapolnitve razpoložljivih mest; izvajajo pa jih podizvajalci KP Kolpa. Udeleženci delavnic izdelke, ki jih naredijo pod vodstvom mentorjev obdržijo.