7_Nina Donelli Svet24.si

FOTO: "Mogoče pa bom spoznala kakšnega ...

Andrej Bajželj Svet24.si

Starša edinca Andreja našla mrtvega. Trdita, da ...

pes 13 Svet24.si

Vaš kosmati prijatelj razkriva vašo osebnost

predlog 10 pokrajin Svet24.si

Takšen je popravljen načrt razdelitve pokrajin

indira ekić - tvoja video Odkrito.si

Indira dobila priložnost, da se vrne v najlepše ...

Romana Krajnčan Njena.si

Romana Krajnčan drugič babica!

simona Njena.si

Takšna je bila kmetica Simona pred enim letom

Novice Otočec

FOTO: Festival velikonočne potice na Otočcu

Piše: Dolenjski list, L.M.

Čas objave:
18.04.2019 20:46

Na 3. Festivalu velikonočne potice na gradu Otočec, je strokovno ocenjevalno komisijo vodil prof. dr. Janez Bogataj, etnolog in avtor knjige Potice iz Slovenije, sestavljali pa sta jo še mag. Marlena Skvarča, senzorična preskuševalka živil, in Janja Strašek, svetovalka za zdravo prehrano v Termah Krka, ki so festival tudi organizirale.

Prireditve s podelitvijo nagrad se je udeležila tudi kmetijska ministrica Aleksandra Pivec.

Najboljše tri velikonočne potice.jpg
Najboljše tri velikonočne potice
Foto: Dolenjski list, B. Dušič Gornik

Poskusili in ocenili so 54 različnih potic in izbrali tri najboljše. Najboljšo potico po oceni komisije je letos spekla Marija Štaut iz Naklega. Pripravila je podbreško potico z nadevom iz tepk in suhega sadja, ki so jo zasnovale in tudi poimenovale članice Kulturnega društva Tabor Podbrezje iz okolice Naklega. Drugo nagrado je za lešnikovo potico prejela Terezija Lipar iz Šentjerneja, tretjo pa za kokosovo potico Katja Štajdohar iz Novega mesta. 

Festival velikonočne potice na gradu Otočec.jpg
Festival velikonočne potice na gradu Otočec
Foto: Dolenjski list, B. Dušič Gornik

Kot je dejal dr. Bogataj, so ustvarjalci potic tudi letos postregli z nekaj novimi nadevi in se vestno držali oblike, to je potice v tradicionalnem potičniku. Predsednik komisije je nekoliko pogrešal več slanih potic, v katerih bi lahko prišla do izraza tudi razna zelišča, bil pa je prijetno presenečen nad idejo veganske ocvirkove potice, v kateri so se valjali »ocvirki« iz sejtana.

Nagrade za najboljše potice so podelili na prireditvi s priložnostnim programom, v katerem so nastopili otroci iz lokalne šole. Vse zbrane potice so bile tudi naprodaj, s čimer so dali prireditvi tudi humanitarno noto. Kot je povedala Vesna Dular, predsednica novomeškega Območnega združenja Rdečega križa, bodo zbrani denar namenili socialno ogroženim dolenjskim družinam oz. njihovim otrokom za nakup šolskih potrebščin in pripomočkov. Tudi z morebitnimi neprodanimi poticami nameravajo razveseliti družine, ki si v času praznikov potico težje privoščijo.