Progasti goz foto Davorin Tome Svet24.si

Išče se največja slovenska kača! Ljudem je ...

220820-Zel-3615 Svet24.si

Foto: Za “sendvič” vestno opravijo svoj hobi

1664388706-21082006-3809c5aa897e1de8855faa79abd1a63c Necenzurirano

Konec stečaja cerkvenega Zvona: izgubljenih 800 ...

robert golob vecer rb Reporter.si

Trojni strel v koleno za Gibanje Svoboda ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

Šepet metulja, premiera (4) Njena.si

Kakšno vlogo ima v seriji Skrito v raju Alex ...

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

Novice Brežice

FOTO: O alkoholizmu v družini

Piše: Knjižnica Brežice

Čas objave:
18.06.2020 14:15

Na sončno in toplo četrtkovo popoldne, 11. junija 2020, so predavanje pripravili v parku pri Knjižnici Brežice. Dogodek, ki so ga izvedli v sodelovanju s Klubom zdravljenih alkoholikov Brežice, je bil petnajsti v nizu omenjenih sodelovanj in prvi po obdobju pandemije. V zelenem objemu parka in bližnjega cvetočega grma, jih je nagovorila dr. Vida Furman Bajc.

brežice, predavanje, akoholizem
Predavanje o alkoholizmu v družini
Foto: Občina Brežice

Specialistka psihiatrije ter strokovnjakinja na področju alkoholizma svoje delo že vrsto let opravlja na Psihiatrični kliniki Ljubljana, v Enoti za zdravljenje odvisnosti od alkohola ter ima s tega področja več kot trideset let izkušenj. Mnogo koristnega je z obiskovalci v Knjižnici Brežice delila že v preteklosti. Tokrat je spregovorila o alkoholizmu v družini.

Iz njene pripovedi si je bilo mogoče živo predstavljati, kako različni pacienti in obiskovalci njenih terapij doživljajo odvajanje od alkohola. Poudarila je, da je predvsem pomembno alkoholizem razumeti kot bolezen, ki večino ljudi, ki imajo z alkoholom težave, spremlja že od malih nog. Kot pravi, štirideset do šestdeset odstotkov oseb težnjo po odvisnosti podeduje.

brežice, predavanje, akoholizem
Predavanje o alkoholizmu v družini
Foto: Občina Brežice

Pri tovrstnih odvajanjih je pomembno poudariti, da ko se zanje odloči posameznik z dotično težavo, se zanje odločijo tudi vsi, ki so z njim v odnosu. Saj s tem, ko spreminja samega sebe, spreminja tudi odnose, ki jih ima z drugimi.
Težava je tudi v ranljivosti posameznika, ki si z alkoholom lajša bolečine in izboljšuje ugodje. Predstavljene terapije so tako usmerjene v prenašanje stresa, ki je z odvajanjem še toliko večji. Napotki gostje so koristni tudi za vse, ki imajo težave s stresom.