pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Brigita Langerholc Njena.si

Brigita Langerholc se je z družino preselila na ...

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Novice Sevnica

Foto: 8. Grajska trgatev na gradu Sevnica

Piše: Radio Krka

Čas objave:
29.09.2016 09:20

Na Gradu Sevnica so pripravili že tradicionalno 8. grajsko trgatev. Celoletni trud je poplačan z odlično letino, ki so jo številni grajski botri in podporniki pobrali s 500 trt modre frankinje v grajskem vinogradu.

V kulturnem programu je nastopila Vokalno-instrumentalna skupina Monada in mladi harmonikar Anže Gramec. Baron Moscon je s svojim spremstvom zopet poskrbel za zaplet njegovih ljubezenskih pripetljajev, saj je tokrat na obisk prijezdil njegov domnevni sin iz Salzburga, za katerega sploh ni vedel ... Sledila je trgatev grozdja s cepiča lentske trte (žametne črnine), ki sta jo opravila Srečko Ocvirk, župan Občine Sevnica, in Josip Pavičić, vodja izvoza podjetja Feravino iz Feričancev na Hrvaškem, predstavnik prvaka 6. Festivala modre frankinje, ki je v mesecu juniju potekal ravno tako na Gradu Sevnica. Nato so grajski botri veselo pobrali grozdje s trt modre frankinje v grajskem vinogradu. Prešerno vzdušje se je po opravljenem delu v vinogradu preselilo v atrij gradu, kjer je potekala dobrodelna dražba slik, katere izkupiček bo namenjen mladim nadarjenim umetnikom.

"Po mletju in prešanju grozdja smo v kadi izmerili zavidljivo stopnjo sladkorja (okoli 90 Oe), zato si lahko obetamo odličen letnik 2016! ", je povedal Rok Petančič iz KŠTM Sevnica.
Ob odhodu z gradu so botri za darilo prejeli Grajsko kri letnik 2015 (vino iz grajske modre frankinje) s prenovljeno oblikovno podobo. "S tovrstnimi dogodki z vključevanjem širše javnosti krepimo kulturo vinogradništva v našem okolju, z lokalnimi pridelki in kulinariko poudarjamo identiteto prostora in spodbujamo druženje kot temelj trajnostnega kulturnega turizma," je še dodal Petančič.