petelin, Glööckler Svet24.si

Gasilci kokota Glööcklerja rešili pred loncem

psički Svet24.si

V avtomobilu prevažal 30 psičkov

borut petek Necenzurirano

Sin novega lastnika Panvite z Borutom Petkom kupil...

mark breznik-saso radej Reporter.si

56.532 evrov: to je rekorder po zaslužku med ...

jordan cigara Ekipa24.si

Pa to je noro! Neverjetna vila Michaela Jordana, ...

matic in katja 2 Njena.si

Matic: Nad Katjo nikoli nisem izvajal nasilja

ekipa ilek stuhec Ekipa24.si

Kaj je narobe? Slovenci bežijo v tujino! Jih doma...

Novice Šentjernej

FOTO: 95 let Jožefe Bučar - čestitamo!

Piše: Radio Krka

Čas objave:
06.10.2016 08:35

Jožefa Bučar ali kakor ji domači in vaščani radi rečejo Bučarjeva mama iz Volčkove vasi, je včeraj slavila svoj 95. rojstni dan. Vedno nasmejana in polna pozitivne energije na ta dan tradicionalno obišče mašo v Lurdu, kjer se njej v čast zberejo vsi njeni najbližji. In prav nič drugače ni bilo včeraj.

Jožefa je bila rojena leta 1921 v Rakovniku kot prvi otrok v družini. Kasneje so se ji pridružile še dve mlajši sestri in dva brata, ki jih žal ni več. Njihov oče je kmalu zbolel in umrl, zato je morala kot najstarejša sestra pomagati doma v gospodinjstvu.

Kot 20-letno dekle se je poročila s fantom iz vasi Krka, Francem Medvedom in se preselila v okolico Dolenjskih Toplic, kjer sta skupaj dočakala drugo svetovno vojno. Franc je bil v vojni zaprt, zato je  mama - visoko noseča, leta 1942 pobegnila domov v Rakovnik, k mami in bratu, kjer je rodila hčerko Jožico. Do konca vojne sta se z možem še nekajkrat srečala, vendar le za kratek čas. Po vojni ga ni bilo več, ostal pa jima je sin Marjan.

Mama Jožefa se je prebijala skozi življenje z dvema majhnima otrokoma. Želeli so živeti na svojem, zato so se dogovorili, da bo skrbela za starejšo ženico Okički, nato pa prevzela njeno kmetijo. Z otrokoma se je preselila v Volčkovo vas, ob tem pa se podala tudi v nov zakon z Janezom Bučarjem. V zvezi so se jima rodili trije sinovi, od katerih je eden umrl še zelo majhen.


Otroci so si ustvarili družine in domove v okolici domačije, najmlajši pa je ostal doma. Dandanes imajo poleg petih otrok tudi sedem vnukov, devet pravnukov in tri prapravnuke. Ob visokem jubileju je Jožefo Bučar obiskal tudi župan Občine Šentjernej Radko Luzar in ji ob rojstnem dnevu zaželel obilo zdravja.

Čestitkam se pridružuje tudi ekipa radia Krka.